Osnovna škola Čazma danas obilježava Dan škole, ove godine nešto drugačije nego prethodnih godina. Naime, danas nema jedne velike priredbe kako se to radilo do sada već svi učenici sudjeluju u radionicama koje su za njih pripremili njihovi učitelji. Učenici su mogli sudjelovati u brojnim radionicama, pa su svi mogli naći nešto za sebe, oni koji vole sport u dvorani su igrali graničara, na igralištu pored škole igrao se Čovječe ne ljuti se, bile su tu radionice za ljubitelje video igara, filma, kuhanja, francuskog, engleskog, glazbe, HGSS je održao radionicu, neki su otišli na izlet u Medjame, drugi pak do Centra za kulturu.

Patrik Petrec sudjelovao je u radionici pečenja američkih kolača, i rekao je kako je jako zanimljiv  ovakav način obilježavanja Dana škole u kojem se svi druže i sudjeluju, a s njim se složio i Petar Dianić koji je sudjelovao u radionici animacije. Razgovarali smo i s ravnateljicom škole Ivanom Gračanac Moguš o tekućoj školskoj godini i prvih pet mjeseci pod novim osnivačem, Gradom Čazma.

Ravnateljica OŠ Čazma Ivana Gračanac Moguš

Ravnateljice kakva je ova školska godina bila za naše učenike? Je li uspješna?

Pa je mogu reći definitivno da je uspješna. Drago mi je da smo na ovaj način danas obilježili Dan škole  radionicama, nešto po guštu učenika, a sve područne škole su nam danas ovdje na druženju. Ipak je to, naravno i njihov dan. Imamo zaista različitih radionica, učitelji su opet pokazali svoje znanje i kreativnost. Ovdje su nam i pripadnici HGSS službe s obzirom da je naš tajnik član HGSS-a  tako da je on taj dio preuzeo tako da su zaista svi djelatnici uključeni danas u ovaj naš Dan škole.

Kakva je bila školska godina kada gledamo uspjehe na natjecanjima? Koga bi izdvojili?

Jako je  uspješna školska godina. Upravo su nam javili, Tehnička kultura nam je danas na državnom natjecanju. Peto mjesto su osvojili i jučer nam je bio školski zbor na 66. Glazbenim svečanostima u Varaždinu gdje su osvojili drugo mjesto i srebrnu plaketu. Ove godine nam je na državno natjecanje išla učenica iz engleskog jezika i osvojila je četvrto mjesto i zaista još jako puno na županijskim natjecanjima je ove godine učenika postiglo vrlo dobre rezultate.

Preuzeli ste funkciju  ravnateljice i stekao se dojam da se škola više otvorila učenicima, roditeljima, svima.

Ja se nadam da jest tako. Dobivam za sada pozitivne komentare i od djelatnika i od roditelja. Ima naravno, mjesta za za popravak i za napredak. Ja se trudim koliko  mogu, s obzirom da je zaista ovo vrlo odgovorna funkcija, ali zapravo mi je izuzetna čast što mogu voditi i predstavljati institucije škole.

Ono što je najveća želja je obnova kuhinje.

Naravno, radimo na tome, prijavili smo u suradnji s našim osnivačem projekt za obnovu kuhinje tako da čekamo još rezultate. Evo, nadamo se da to bude realizirano kako bi se svi naši učenici mogli hraniti u jednom u odmoru i kako bi naravno taj obrok bio još kvalitetniji kada dobijemo novu opremu, nove peći. Međutim, moram svakako naglasiti da već sada jest kvalitetniji obrok otkako smo dobili novog osnivača. I dalje provodimo i školsku shemu, odnosno opskrbljujemo učenike voćem i mlijekom. Jelovnici su, naravno, sada bogatiji tako da  imamo čak i dva nova kuhara tako da se zaista već sada vidi napredak s obzirom da se gotovo svi učenici hrane, čini mi se samo tridesetak od 565 učenika se ne hrani, a ostali se zaista svi hrane.

Kakva je suradnja s novim osnivačem? I sami ste rekli da je odlična?

Da, zaista smo presretni. Želim ovim putem zahvaliti i osnivaču, odnosno gradonačelniku na financijskoj pomoći koju nam svakodnevno pruža kako bi naš rad bio uspješniji i uvjeti rada poboljšani . Zahvaljujem se i pročelnici Elviri Babić Marković koja  svojim iskustvom i znanjem uvelike pomaže i zaista je uvijek na raspolaganju.