Umjetna trava bjelovarskog Gradskog stadiona je danas – četvrtak, 4. svibnja bila poprište velike županijske završnice u graničaru za sve učenice i učenike 3. i 4. razreda svih županijskih osnovnih škola, a ovaj masovni događaj je započeo u 10 sati. Okupilo se tristotinjak mališana, odnosno 16 ekipa iz 12 županijskih škola koje su bile predvođene svojim učiteljima tjelesne i zdravstvene kulture. Isto tako, na ovaj se način obilježio i 1. dan Univerzalne sportske škole. Organizator je bio Savez školsko-sportskih društava Bjelovarsko-bilogorske županije na čijem je čelu predsjednik Dražen Milaković.

Također, bio je tu i njegov tajnik Nikola Kovaček, dok su sve ovo svojim dolaskom uveličali i zamjenik bjelovarskog gradonačelnika – Igor Brajdić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorskog – Marija Jungić, kojoj je pripala čast otvoriti zbivanja te Ivan Dujić – glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog Saveza. Uz samo natjecanje, za djecu su pripremljena mnoga iznenađenja, najbolji su kući ponijeli pobjedničke pehare i medalje, a važno je naglasiti kako se sve održavalo pod krilaticom „Volim školski sport“.

Dakle, iako je uvijek lijepo pobijediti, glavni cilj svega ovoga je druženje, sklapanje novih prijateljstava pa se nadamo kako je ovo samo početak jedne lijepe tradicije. Sada pročitajte što su nam kazali Bjelovarsko-bilogorska dožupanica Jungić, Brajdić i Dujić. 

–Meni je bila čast biti danas na bjelovarskom Gradskom stadionu, a sport je za mlade važan iz razloga što se pomoću njega stječu prijateljstva, stvaraju se zdrave navike za budućnost života i uči se kako biti pravi prijatelj. Stoga bih voljela da se to nastavi i dalje te da djeca budu radosna tijekom svog školovanja, ali i općenito tijekom svog života – kratko je poručila dožupanica Jungić otvorivši ovaj hvale vrijedan sportski događaj.

–Drago mi je što smo danas u Bjelovaru imali prilike vidjeti mnoštvo djece, a izuzetno važno nam je ulagati u sportsku infrastrukturu, pa je tako u ovaj sportski teren, kojim se koriste igrači NK Bjelovar uloženo pet milijuna kuna. O ovome se pričalo preko 20 godina, no mi nismo samo pričali. Napravili smo novi stadion, napravili smo sve preduvjete da se sva djeca u Bjelovaru, ali i sva djeca iz Bjelovarsko-bilogorske županije koja ovdje dolaze mogu normalno razvijati. Uz nogomet, važno nam je ulagati i u druge sportove, pa tako imamo 19 vrhunskih sportaša. Ulažemo i u kuglanje, i u streljaštvo, i u one druge „male“ sportove, odnosno tamošnju djecu. Zbog toga vam hvala što ste danas bili ovdje te bih rekao kako su djeca koja su danas bila ovdje budući intelektualci, a možda je netko od njih budući profesionalni sportaš – ovako je govorio bjelovarski dogradonačelnik Brajdić.

–Nikada nije vrijednije baviti se sportom nego što je to danas. Točnije, osvijestiti koliko je bavljenje sportom važno. Sportske navike bi se djeci trebale usaditi od najmanje dobi, dakle već bi predškolarci zajedno sa svojim roditeljima trebali postati svjesni važnosti bavljenja sportom. Zapravo, često i mi roditelji zaboravljamo što smo radili u vrijeme svog djetinjstva pa svojoj djeci popuštamo, odnosno puštamo ih da se ne kreću te ne bave sportom. Uistinu mislim da nije važno hoće li neko dijete u budućnosti postati vrhunski sportaš. Puno je važnije da ono postane svjesno da treba što više boraviti na otvorenom i toga da što više vremena provodi sa svojim prijateljima u sportsko-rekreacijskim aktivnostima. Tako da, ovakvi događaji su od izuzetne važnosti te ih trebamo provoditi što više. Rekao bih kako će se sva financijska sredstva uložena u djecu itekako vratiti, a mi kao nacionalni školski sportski Savez imamo veliku podršku Ministarstva turizma i sporta. Ono nam kroz javne potrebe doznačuje sredstva koja mi u kasnijoj fazi prebacujemo županijskim Savezima. Sve to sa svrhom uključivanja djece u razne aktivnosti – zaključio je Dujić.