Školski sportski savez Bjelovara osnovan je prije nešto više od pet godina s ciljem promicanja sporta i zdravog načina života u osnovnim te srednjim bjelovarskim školama, a sve kako bi se učenice i učenike potaknulo na bavljenje sportom. Također, pritom je bila želja organizirati natjecanja što podrazumijeva razne sportske manifestacije, pa i obilježavanje svih dana vezanih za sport. Tako je upravo danas – četvrtak, 4. svibnja, u bjelovarskoj dvorani Srednjih škola održan četvrti po redu Maturantski sportski dan uz naglasak kako se on, uslijed pandemije koronavirusa, odnosno epidemioloških mjera nije održavao u protekle dvije godine.

Cilj ove manifestacije je druženje maturanata grada Bjelovara putem sporta, pa i maturante, koji se njime nikada nisu bavili, ili se rijetko kada bave motivirati da to u budućnosti čine što češće. Ponajviše, želi im se pružiti prilika da osjete sve pozitivno što daju sportska natjecanja. Shodno svemu izrečenome, u cijeloj ovoj priči rezultati su bili u drugome planu iako je uvijek lijepo pobijediti što zapravo znači da proglašenja pobjednika, odnosno rangiranja nije bilo kako bi svi sudionici uvidjeli da smisao sporta nije natjecanje već zdrav život, druženje i zabava.

Maturantice i maturanti su svoje sportske sposobnosti prezentirali u njima poznatim i jednostavnim igrama, a samo neke od njih su: graničar, štafeta, potezanje užeta, limbo te bacanje potkove. Participiralo ih je stotinjak, točnije 123 i zastupljene su sve bjelovarske srednje škole te vam sada, kao zaključak ove super pozitivne priče donosimo riječi Matije Jasenka – predsjednika školskog sportskog saveza Bjelovara i Igora Brajdića – zamjenika bjelovarskog gradonačelnika koji je ovaj događaj uveličao svojim dolaskom.

–Četvrti Maturantski sportski dan organizira se iz razloga da učenicima nesportašima, odnosno maturantima nesportašima prije norijade, koja će biti još opuštenija pokažemo sve važnosti sportskih aktivnosti. Također, želimo ih motivirati da se u budućnosti bave sportom jer znamo da se, kada se prestanu baviti barem minimalnom tjelesnom aktivnošću koju im donose njihove škole na satovima tjelesne i zdravstvene kulture metabolizam usporava. Dobra stvar je što tu tjelesnu aktivnost, obzirom na broj igrališta u Bjelovaru mogu provoditi gotovo u svakom kvartu, a ovo je također jedan odličan način da se s našim učenicima koji uskoro odlaze iz ovdašnjih škola prigodno oprostimo. Isto tako, želio bih napomenuti kako će se u sklopu nadolazeće Terezijane i ove godine održati sportski dan osnovnih škola gdje velik postotak sportskih bjelovarskih klubova dolazi prezentirati svoj sport. Bit će to ispred zgrade gradske uprave te svi zainteresirani mogu doći i tamo kako bi se uključili, odnosno razvijali se u sportskom smislu – iscrpan je bio Jasenko.

–Grad Bjelovar je ovdje podrška i čestitam Matiji Jasenku kao predsjedniku na organizaciji četvrtog Maturantskog sportskog dana. Nama u Gradu je važno ulagati u djecu. To su budući intelektualci, ali i budući majstori te zanatlije. Dakle, sve ono što Bjelovaru, no i cijeloj Republici Hrvatskoj treba. Želja nam je da ovi mladi ljudi ostanu u Bjelovaru, u Hrvatskoj. Nadam se da će tako i biti, a i sam ću se pridržavati Matijinog savjeta te se ponovo baviti sportom i na taj način brinuti o svom zdravlju – rekao je Brajdić.