14.6 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024
spot_img

Povezivanje poljoprivrede i turizma: Ključni elementi strategije razvoja TZ Bilogora-Bjelovar

U Rovišću najavljena izrada Strategije razvoja destinacije na području Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar

Nove vijesti

U četvrtak, 4. svibnja, u Rovišću je najavljen početak izrade Strategije turističkog razvoja destinacije na području Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar za 2023. godinu. Izradu ovog važnog dokumenta za razvoj turizma na području Grada Bjelovara i osam općina predstavili su doc. dr. sci. Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam, i dr. sci. Izidora Marković Vukadin. Domaćin događaja bio je načelnik Općine Rovišće, Slavko Prišćan, a sudjelovala je i direktorica Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, Ana Kelek.

Ana Kelek, direktorica Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, izrazila je zadovoljstvo što su započeli s izradom strategije turističkog razvoja za područje koje obuhvaća njihova turistička zajednica. Trenutno se ta zajednica brine o osam općina, a nadaju se da će uskoro i deveta općina, Općina Ivanska, pristupiti njihovoj inicijativi. Istaknula je kako je strateški dokument od iznimne važnosti jer Turistička zajednica dosad nije imala takav dokument koji bi poslužio kao temelj za razvoj turizma na tom području. Ana Kelek također je istaknula podršku koju imaju od svih načelnika, ali i od ključnih dionika na terenu, kao što su obiteljska poljoprivredna gospodarstva i poduzetnici, jer su upravo oni važni za turizam. Hrvatska turistička zajednica također podržava izradu ovog dokumenta s donacijom od deset tisuća eura, a vrijednost cijelog projekta iznosi 20 tisuća eura. Očekuje se da će strategija biti dovršena u roku od dva mjeseca.

Doc. dr. sci. Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam, naglasio je da kontinentalni dio Hrvatske treba ozbiljnije razvijati turizam u budućnosti. Istaknuo je da kontinentalni turizam ne koristi u potpunosti svoje resurse i potencijale. Krešić je spomenuo da je jedan od strateških ciljeva Strategije razvoja održivog turizma Hrvatske ravnomjerniji regionalni razvoj turizma, što podrazumijeva aktivniji i jači razvoj turizma na kontinentu.

Strategija turističkog razvoja destinacije na području TZ Bilogora-Bjelovar temeljit će se na obilježjima i potencijalima tog kraja. Izidora Marković Vukadin istaknula je da će veliki naglasak biti stavljen na intenzivnu i kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju te njezino povezivanje s turističkim aktivnostima, posebno kroz ruralni turizam i agroturizam. Također je spomenula i druge zanimljive niše poput bioagroturizma koje nisu dovoljno istražene na kontinentalnom području. Planira se promovirati različite oblike outdoor turizma kao što su biciklizam, jahanje i integracija s manifestacijama. Bjelovar već ima dobru tradiciju u organiziranju manifestacija, ali i druge općine na području TZ Bilogora-Bjelovar imaju svoju kulturnu baštinu koju će se također promovirati.

Operacionalizacija sportskog turizma, posebno temeljena na Termama, je također jedan od ciljeva, no još se treba dogoditi financiranje tog projekta. Izidora Marković Vukadin zaključila je da su otvoreni za daljnje ideje i pitanja te da će uz dobru pripremu i suradnju s Turističkom zajednicom, turizam na ovom području imati pozitivan smjer razvoja.

Načelnik Općine Rovišće, Slavko Prišćan, istaknuo je važnost Strategije turističkog razvoja, osobito za ljude koji su već uključeni u turizam na području Općine Rovišće. Pozvao je sve stanovnike, posebno mlade, da se uključe i daju svoj doprinos. Naglasio je da se ne trebaju uspoređivati s obalnim turizmom, ali da postoji potencijal za privlačenje turista ne samo iz Hrvatske, već i iz cijelog svijeta. Zaključio je da će uz dobru pripremu, suradnju s Turističkom zajednicom i rad na kvalitetnoj ponudi, kontinentalni turizam na području Općine Rovišće postati još bolji.

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika