Udruga vinogradara, vinara i voćara Trojstvo organizira 22. općinsku i 15. međunarodnu izložbu vina bilogorskog kraja koja će se održati 27. svibnja. Uzorci za izložbu zaprimljeni su i ocijenjeni.

– Iznenađujuće dobre uzorke vina smo danas imali, vidi se intenzivan rad svakog vinara na osobnoj i na ukupnoj razini kao i na ozbiljnost pristupu radu. Mislim da će od skoro 160 uzoraka njih preko trideset posto biti zlatnih medalja što je izvanredan rezultat. Iskočile su graševine i rajski rizlinzi, oduševili su nas, prekrasni su, rekao je predsjednik ocjenjivačke komisije Hrvoje August diplomirani inženjer agronomije i enolog.

August je istaknuo i kako Bilogora prije deset godina nije mogla iznjedriti takva vina, bila su nježnija, laganija i kiselija ali promjenom klime i odabira sortimenta došlo je i do poboljšanja vina.

– Sve je to dalo rezultate i daje sve bolje rezultate. Na žalost neke regije u Hrvatskoj i šire stradavaju pod jakim suncem i sušama dok očito Bilogora s ugodnom klimom, hladnijim noćima i kasnijom vegetacijom daje sve bolje rezultate. Ja se nadam da će svi to nekako shvatiti i da će to iskoristiti u komercijalne svrhe. Tu je mislim problem kao u još nekim krajevima rasparcelizacija zemljišta i male obradive površine i onda neisplativost u konačnici. Kada bi se tu netko ozbiljno primio posla da okrupni površine kao u Moslavini, Podravini i Zagorju, mislim da bi im Bilogora puhala za vrat, kazao je August.

Završna svečanost podjele diploma, kao i degustacija vina otvorena za javnost na redu je u Velikom Trojstvu 27. svibnja 2023. godine.