Danas je obilježena godišnjica prvog ustaškog masovnog zločina nad Srbima iz okolice Bjelovara koji se dogodio prije 82 godine, 28. travnja 1941. godine, u Gudovcu. Komemoracija i vjerski obred održani su na Spomen-području u Gudovcu kako bi se odala počast poginulim žrtvama.

Na taj tragični dan prije 82 godine, pripadnici Seljačke zaštite, preobraćeni u ustašku postrojbu, po nalogu ustaškog pukovnika Eugena Dide Kvaternika, uhitili su 195 stanovnika sela Gudovac, Velikog i Malog Korenova, Prgomelja, Bolča, Klokočevca, Tuka, Stančića i Breze. Sljedećeg jutra, ti nedužni ljudi su strijeljani u Gudovcu.

Na današnjoj komemoraciji, rodbina i prijatelji žrtava, zajedno s predstavnicima institucija i organizacija, odali su počast poginulima. U ime Srpskog narodnog vijeća, saborski zastupnik Boris Milošević istaknuo je važnost čuvanja dostojanstvene uspomene na žrtve i osudio masovni zločin.

Saborski zastupnik Boris Milošević

Okupljenima su se obratili i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak te zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije, Marija Jungić. Hrebak je naglasio da je potrebno poslati snažnu poruku da se odupiremo svim oblicima zločina bez obzira na njihovo podrijetlo, dok je Jungić istaknula važnost jasne i nedvosmislene osude svakog zločina kako bi se izgradilo pravednije društvo.

zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije, Marija Jungić.

U ime Dokumente i Antifašističke lige, Vesna Teršelić je istaknula važnost posjećivanja mjesta stradanja i prenošenja povijesnih činjenica mladim generacijama. Nenad Nekvapil iz Saveza antifašista naglasio je da se ne smije šutjeti o zločinima te da je odgovornost svakoga od nas da se borimo protiv ideologija koje podržavaju nasilje.

Nenad Nekvapil iz Saveza antifašista

Vjerski obred održali su bjelovarski paroh Stefan Maksimović, grubišnopoljski Slaven Slaven Jovičić i Dragan Topić, paroh u Narti, a Margareta Maja Fabičević iz Bjelovarskog kazališta je tijekom komemoracije govorila stihove poeme “Jama” Ivana Gorana Kovačića.