U Općoj bolnici “Dr. Anđelko Višić” Bjelovar uz prisutnost župana Marka Marušića pušten je u rad novi CT uređaj, vrijedan 570.376 eura. Župan Marušić tom prilikom je istaknuo kako je ovo nastavak dobrih vijesti vezanih uz bolnicu. Naime, prije nekoliko dana u rad je pušten uređaj za denziometriju.

Marušić je naglasio i kako će nabavom ovog sofisticiranog medicinskog uređaja značajno biti unaprijeđena učinkovitost i dostupnost bolničke skrbi, ali i smanjene liste čekanja.

– Ovo su zaista dobre vijesti za naše zdravstvo. U tijeku je i Javna nabava vrijedna 40 milijuna kuna za opremanje zgrade nove bolnice. Na idućoj županijskoj skupštini odobrit ćemo još deset milijuna kuna za nabavku nove opreme. Upravo je došla i vijest da je bolnica putem fondova solidarnostu Europske unije dobila 376 tisuća eura. S ovim sredstvima kupit će se isto određeni uređaji ali će se sanirati i popucali zidovi na staroj paviljonskoj zgradi i riješiti krovište. Cilj nam je podignuti kvalitetu zdravstvene zaštite i omogućiti što bolje uvjete rada našem medicinskom osoblju, mislim da smo na dobrom putu, istaknuo je još Marušić.

Ravnateljica Opće bolnice „dr. Anđelko Višić“ Bjelovar Sanela Grbaš Bratković naglasila je pak kako će se ovim uređajem znatno smanjiti liste čekanja koje su sada 60 dana, te da ih vjerojatno više i neće biti. Isto tako očekuje priljev pacijenata na preglede i izvan naše županije.

– Samo su još četiri ovakva uređaja u Hrvatskoj, dva u Zagrebu i dva u Splitu. Na preglede možemo pozvati i žitelje iz drugih županija jer imamo i dovoljan broj radiologa. Ovaj uređaj je puno točniji i bolji i sam pregled je s manjom dozom zračenja, kazala je Grbaš Bratković i dodala kako se na CT-u može obaviti dvadesetak pregleda dnevno, što znači da će se uložena sredstva u njega u godini dana i otplatiti.

– CT već sada može snimati, ono što moram reći da za ove nove metode koje ćemo uvesti moramo omogućiti edukaciju, koja je već dogovorena za naše mlade radiologe i inženjere, ali svakako će vrlo brzo početi i ta snimanja. Standardne metode snimanja već sada radimo, zaključila je Grbaš Bratković.