Foto/ Tehnička škola Bjelovar

Tehnička škola Bjelovar danas obilježava Dan škole i tom prigodom otvorila je svoja vrata od 9:00 do 16:00 sati učenicima osmih razreda i ostalim zainteresiranim posjetiteljima kako bi se pokazala znanja i vještine učenika iz područja strojarstva, elektrotehnike, računalstva, graditeljstva, robotike, kao i Erasmus+ programi kroz koje su učenici boravili u Irskoj i Španjolskoj. Postavljena je i prigodna izložba posvećen dr. Branku Součeku, jednom od doajena računalstva u svijetu, koji je na današnji dan rođen u Bjelovaru. Kao gosti škole došli su učenici i nastavnici Graditeljske škole iz Čakovca, Tehničke škole Sisak, Graditeljske škole Zagreb, Srednje škole „Ivana Seljanca“ iz Križevaca, a posebni gosti su članovi udruge „Osit“. Osmišljeno je desetak radionica u kojima sudjeluju svi učenici škole, a posebno se predstavlja nastava Robotike jer je Tehnička škola Bjelovar jedina škola u Hrvatskoj u kojoj se nastava tog predmeta odvija na engleskome jeziku. Predstavlja se i rad Vježbeničke tvrtke koja djeluje u sklopu škole i jedna je od samo dvije takve tvrtke u školama tehničkog smjera u Hrvatskoj.

Foto/ Tehnička škola Bjelovar

– U svakom trenutku ono čime se mi i učenici bavimo napreduje svake sekunde. Pred nama su novi izazovi kao što je umjetna inteligencija. Mi smo počeli održavati predavanja o tome kako bi odgovorili izazovima novog društva, ali s druge strane trebat će još mnogo ulaganja s obzirom na to da su naši učenici traženi i na tržištu rada, a i više od pola ih upisuje fakultete i veleučilišta. Mi ove godine slavimo 60. obljetnicu naše škole, a iz naše škole je potekao velik broj izvrsnih đaka, između ostalih naš župan Marko Marušić je naš bivši đak kao i niz drugih koji danas pomažu školi. Moram zahvaliti i Županiji jer u zadnjih godinu i pol smo puno uložili u školu, a nažalost prije toga nije baš bilo puno ulaganja kazao je ravnatelj Tehničke škole prof. Dario Malogorski dodajući kako će se u dogovoru s osnivačem, Bjelovarsko-bilogorskom županijom ići u energetsku obnovu škole.

– Naša ideja s osnivačem je da to ne bude samo energetska obnova, nego da to bude ujedno i kabinet jer planiramo postaviti i solarnu elektranu, a plan je krenuti prema obrazovanju tehničara iz područja obnovljivih izvora energije i nadam se da ćemo u svemu tome osim što ćemo imati korist u smislu štednje energije, imati korist i što ćemo našim učenicima imati prilike pokazati nove tehnologije i njih uključiti da ih dodatno razvijaju, dodao je Malogorski.

Foto/ Tehnička škola Bjelovar

60. rođendan Tehničkoj školi čestitao je župan Marko Marušić koji ju je danas i posjetio i kako je rekao, uvjerio se kako pametnu djecu imamo.

– Čestitam i ravnatelju i profesorima na svemu što rade, a mi ćemo kao osnivač gledati da propuštene godine u kojima nije bilo dosta ulagano u školu koja je itekako vrijedna, nadoknadimo to vrijeme i omogućimo što bolje uvjete rada kako profesorima tako i učenicima, a imali smo zaista priliku vidjeti koliko su to kvalitetna i pametna djeca, kazao je župan Marušić.