Vikend iza nas obilježen je brojnim programima i manifestacijama koje su se događale u našoj županiji kako povodom Dana općina tako i proslave Đurđeva koje se tradicionalno slavi u Velikom Trojstvu. Ondje je u subotu i nedjelju održano Đurđevo na Bilogori, ali i jedna nova manifestacija, Bilogorski vidici.

Program je započeo u večernjim satima u subotu na vidikovcu iznad Velikog Trojstva s programom za mališane koje je organiziralo Društvo Naša djeca Veliko Trojstvo, a okupilo se dvadesetak mališana. Više o svemu saznali smo od Helene Kokan, predsjednice Društva:

–  Ove godine u manifestaciji Đurđevo na Bilogori sudjelovali smo s likovnom radionicom u povodu Dana planeta Zemlje, a okupilo se dvadesetak mališana. Djeca su recilklirala plastične boce i od njih napravila hranilice za ptice koje će dobro doći u hladnijim danima. Crtala su naš vidikovac i lijepo se zabavila – pojasnila je Kokan i najavila radionicu koja će se održati povodom Dana obitelji, sredinom svibnja.

Nakon dječje radionice, na red je došlo paljenje krijesa koje je zahvaljujući dobrom vremenu i lijepoj večeri, uistinu bilo spektakularno, a brojni posjetitelji uživali su u tradicionalnim bilogorskim pjesmama.

Jurjevdansko umivanje, promocija knjige

Nedjelja je tradicionalno započela u Romskoj kući u Maglenči. Uz obraćanje Slađane i Gorana Đurđevića, domaćina, nazočne je pozdravila predsjednica udruge Lovari Emanuela Đurđević te u ime Matice hrvatske Darko Dončević. Svima se obratio i Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara i saborski zastupnik.

‒ Grad smo u kojem živi 21 od 22 nacionalne manjine. To su ljudi koji zajedno sa svima nama žive, rade i unapređuju naš grad. Na ovoj manifestaciji sam zadnjih deset godina dolazi svake godine i nastavit ću i dalje jer moramo promicati toleranciju i multikulturalnost kao vrijednosti na kojima društvo mora počivati i da se nikad ne ponove strahote iz povijesti ‒ poručio je Hrebak.

Načelnik Općine Veliko Trojstvo Marko Kutanjac poželio je svima dobrodošlicu i rekao kako ga veseli što svake godine prilikom dolaska u Romsku kuću vidi kako se ulaže u njezinu ponudu:

‒ Prošle godine imali smo otvorenje Edukacijske sale, danas se predstavlja knjiga Povijest i običaji autohtonih hrvatskih Roma – Lovari što pokazuje kako ste zapisali svoju povijest i sačuvali je od zaborava ‒ zaključio je načelnik.

Nakon druženja i predstavljanja knjige uslijedio je blagoslov konja koji je napravila vrijedna čuvarica bilogorske baštine Gordana Marta Matunci koja je ispričala i dio običaja vezanih uz blagdan svetog Jurja.

Nakon blagoslova, uslijedilo je tradicionalno umivanje u izvorskoj vodi s laticama cvijeća, rezanje romske pogače i zajednički doručak.

Đurđevo na Bilogori i Bilogorski vidici

Nakon Svete mise koja se zbog radova na obnovi crkve Presvetog Trojstva služi u školskoj dvorani, započeo je program na vidikovcu.

Ondje je načelnik Marko Kuranjac službeno otvorio čak dvije manifestacije Đurđevo na Bilogori i Bilofgorski vidici koja će se održavati sve do 30. studenoga ove godine na prostoru vidikovca. Na njoj će svoje proizvode predstavljati lokalni poljoprivredni proizvođači i domaće radinosti.

Nakon otvorenja manifestacija, župnik Matija Žugaj predvodio je molitvu i blagoslov konja.

Franka Birt i Tomislav Marjanović zauvijek će pamtiti ovaj dan

Nakon blagoslova konja, dogodio se jedan romantičan trenutak u kojem je mladi Tomislav Marjanović sjahao sa svog konja i zaprosio Franku Birt. Ovaj mladi par osim što su puni ljubavi jedno prema drugome, veliki su zaljubljenici i u konje, pa je ovo vjerojatno bio odličan trenutak za ovaj čin ljubavi.

Zabavni program i nastupi

Druženje je nastavljeno nastupima Tamburaškog orkestra „Bilogora“ Veliko Trojstvo i Tamburaškog orkestra „Sloga „ iz Velike Pisanice, Pjevačkog zbora Matice umirovljenika općine Veliko Trojstvo, a svoj program izvelo je i Kulturno umjetničko društvo Veliko Trojstvo. Do kraja manifestacije posjetitelje je zabavljao Tamburaški sastav Senatori. Lijepo i ugodno vrijeme, prekrasna priroda i vidici koji se pružaju s vidikovca bili su pravi mamac kako iskoristiti ovaj vikend.

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik