Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama u suradnji s Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar je danas – subota, 22. travnja, pokraj dvorane Europskih prvaka i na „drvenom“ bjelovarskom Gradskom stadionu organizirao 12. Sportske susrete udruga osoba s intelektualnim teškoćama. Događaj je održan u sklopu trogodišnjeg programa (2020. – 2023.) Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pod nazivom „Kvalitetna edukacija udruga – put u nove izazove III“, a participiralo je više od 200 sudionika iz cijele Republike Hrvatske. Tako je natjecatelja bilo iz: Pule, Poreča, Labina, Rijeke, Zadra, Zeline, Đurđevca, Koprivnice, Vukovara, Daruvara, Čakovca, Krapine, Križevaca, Karlovca, Čazme, Đakova, Orahovice, Ludbrega, Siska, Slatine, Slavonskog Broda, Šibenika, Varaždina, Nove Gradiške i naravno, Bjelovara.

Naglasimo kako je riječ o izuzetno važnoj manifestaciji na nacionalnoj razini u kojoj se prije svega želi govoriti o značaju inkluzije. Sportske igre osoba s intelektualnim teškoćama pružile su priliku inkluziji, što znači da se osobe s intelektualnim teškoćama imaju namjeru uključiti u zajednicu kako bi sudjelovale u mnogobrojnim  aktivnostima zajedno s drugim osobama. To pomaže uklanjanju stigme i predrasuda prema osobama s intelektualnim teškoćama. Naime, samo natjecanje ne promovira rezultat, već je riječ između ostalog, o tjelesnoj aktivnosti i vježbanju, što može poboljšati zdravlje i dobrobit osoba s intelektualnim teškoćama, a pomaže u sprječavanju raznih bolesti te poboljšanju općeg zdravstvenog stanja osoba s intelektualnim teškoćama.

Uz to, radi se i o socijalizaciji i zabavi te sportske igre osobama s intelektualnim teškoćama omogućuju da se povežu s drugim osobama i izgrade nove prijateljske odnose s ciljem razvoja socijalnih vještina te samopouzdanja. U neku ruku to je osnaživanje, takav događaj kroz igru i zabavu pomaže osobama s intelektualnim teškoćama da se osnaže i razviju samopoštovanje. Kroz sudjelovanje u sportskim igrama, mogu razviti vještine te sposobnosti koje će im pomoći u drugim aspektima života.

–Dan je jako lijep i to je nešto što nam je poslala neka viša sila. Sve ovo ima karakter socijalizacijskih aktivnosti, ima karakter sportskih aktivnosti, ima karakter promoviranja zdravog stila života i ima karakter međusobnog ljudskog druženja osoba s intelektualnim teškoćama cijele Republike Hrvatske. Sveukupno je ovdje danas prisutno oko 250 ljudi što je jedan respektabilan broj, a želja nam je pokazati da smo ravnopravni članovi društva te da je svako društvo razvijeno ukoliko je ono u stanju prihvatiti osobe koje su ipak po nečemu različite. Dakle, rekao bih kako je ovo jedna velika manifestacija u kojoj nas podržava lokalna zajednica. Isto tako, podržava nas Ministarstvo, ali i vi mediji i to je ono što nas veseli. Osobe s intelektualnim teškoćama su sve do nedavno bile sakrivane te šikanirane, no mi to svojim brojnim aktivnostima imamo namjeru promijeniti kako bi one svoj život živjele punim plućima – rekao je Ozren Catela, predsjednik Hrvatskog saveza Udruga osoba s intelektualnim teškoćama.

Na njegove riječi se nadovezao Mario Blaha iz bjelovarske udruge „OSIT“.

–Ovo događanje nam znači puno. Ja uvijek kažem kako je osoba s intelektualnim teškoćama dodatna vrijednost gradu i županiji, a sada kada u Bjelovaru imamo 23 udruge iz cijele Republike Hrvatske izrazito smo ponosni na tu činjenicu. Kada su u pitanju osobe s intelektualnim teškoćama, u skoro svim hrvatskim sredinama inkluzija je na dijelu i ovakve osobe su zaista integrirane u društvu. Dakle, posve su ravnopravne, ali nažalost, postoje i one sredine u kojima su osobe s intelektualnim teškoćama zapostavljene. To zapravo znači da su nezaposlene, da im se smanjuju mogućnosti, međutim, upravo zbog toga smo mi tu i svatko u svojoj lokalnoj zajednici nastoji napraviti što više. Moram kazati da smo u Bjelovaru dosta toga postigli, odnosno postali jedan ravnopravan dionik cijelog našeg društva – ovako nam je govorio Blaha.

Naš sugovornik bio je i Dražen Novačić, potpredsjednik koprivničke udruge „Latica“ te član glavnog Odbora za osobe s intelektualnim teškoćama.

–Sudjelujemo svake godine i mislim da je ovo jedan od uspješnijih događaja. Veselili smo se dolasku pa smo stoga došli u povećanom broju. Organizacija je na visokom nivou, sve je proteklo u najboljem redu, a ovo je za sve posjetitelje prilika za nova poznanstva i druženja. Ovom prilikom se zahvaljujem nacionalnom savezu osoba s intelektualnim teškoćama, pa i bjelovarskoj udruzi koja nas je okupila. Kada govorimo o našoj udruzi treba reći kako ona postoji od sada već davne 1967. godine, a doživjela je reorganizaciju 2015. Trenutno brojimo osamdesetak članova, od toga je polovica osoba iznad 21 godine. Provodimo razne vrste usluga, financiramo se kroz razne projekte te ćemo tako nastaviti i dalje – poručio nam je Novačić.

I ono što je najvažnije – promocija. Sportske igre osoba s intelektualnim teškoćama značajno mogu pomoći u podizanju svijesti o važnosti inkluzije i jednakosti za sve ljude, bez obzira na njihove sposobnosti. Stoga je bilo važno da sve ovo posjetite u što većem broju, što je i učinjeno, a kako bi se ovaj dan podržao jer je on od velike važnosti za sve osobe s intelektualnim teškoćama. Naposljetku ove super pozitivne priče, za koju smo sigurni da će svima ostati u lijepom sjećanju te uz zahvalu svim sudionicima, ali i posjetiteljima na tome što su uveličali ovaj hvale vrijedan događaj svojim dolaskom vam donosimo bogatu fotogaleriju.