Najznačajniji dan u životu svake općine, Dan općine danas su proslavili u Novoj Rači. Svečanost je počela Svetom misom u župnoj crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije, zatim su položeni vijenci kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i na spomenik Stjepanu Radiću. Središnji događaj bio je svečana sjednica Općinskog vijeća.

Svako obilježavanje Dana općine prigoda je za osvrt unatrag, rezimiranje i percipiranje aktivnosti u proteklom programskom razdoblju. Načelnik Darko Knežić u svom prigodnom govoru prvo je podsjetio kako općina osim Dana općine obilježava i trideset godina svog djelovanja i postojanja te se osvrnuo što je napravljeno u njegova tri mandata.

Obnovljeni su svi društveni domovi osim doma u Međurači, dok su domovi u Drljanovcu i Sasovcu u fazi izgradnje. Općina je kupila kompleks bivšeg Fenora i pretvorila ga u poslovnu zonu što se pokazalo kao jako dobra odluka. Izgrađen je dječji vrtić u koji ide dvadesetero djece, za isto toliko djece općina pomaže u pokrivanju troškova smještaja u drugim vrtićima. Mladim obiteljima Općina pomaže u rješavanju stambenog pitanja, a svojim studentima isplatila je jednokratne potpore od pet tisuća kuna, koliko iznose i potpore za svako novorođeno dijete.

Načelnik Općine Nova Rača Darko Knežić

U općini je vatrogastvo dignuto na razinu profesionalizma. Isto tako na području općine izgrađene su tri mrtvačnice, uređivana su groblja i staze na grobljima. Knežić je posebno ponosan na odličnu suradnju vijećnika, pa se kod usvajanja odluka nije gledalo tko je iz koje stranke već se radi na dobrobit stanovništva. Ponos općine je KUD Ivan Vitez Trnski i NK Trnski koji okuplja stotinjak djece. Općina provodi treću fazu programa „Zaželi“ koji obuhvaća osamdesetak korisnika.

U ime prisutnih čelnika prijateljskih jedinica lokalne samouprave nekoliko riječi je uputio načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali. Kazao je kako je Nova Rača jedna od stožernih općina Bjelovarsko-bilogorske županije.

Načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali

– Ono što je dobro u ovoj državi kada je osnovana je bilo to da su osnovane lokalne uprave i samouprave. Neki bi htjeli da se ukinu, no mi smo najmanji trošak ovoj državi jer ovo sve što je napravljeno, dječji vrtići, društveni domovi, funkcioniraju udruge, KUD-ovi, nogometni klub, vjerujte mi, da općine ne postoje nego bivše zajednice općina, od ovoga ništa ne bi bilo. Mi čelnici koji vodimo općine znamo što je potrebno našem društvu i ljudima i to sprovodimo kroz proračun koji nam omogućava Vlada RH. Imamo odličnu suradnju s našom županijom i županom Marušićem tako da opravdanost postojanja općina postoji i postojat će i dalje, kazao je Pali.

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić posebno je istaknuo i pohvalio činjenicu da se u radu Općinskog vijeća ne gledaju stranačke boje već se teži zajedništvu i suradnji što je i njegov moto cijelog mandata.

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić

– Županija je jaka koliko su jaki njezini gradovi i općine. Još jednom pozivan na zajedništvo, na prijateljstvo i samo ćemo tako ići dalje. Mi kao županija stojim svima na raspolaganju, rekao je Marušić.
Proslava Dana Općina nastavlja se i u subotu zabavnim programom na sajmištu, a u nedjelju će biti održan od 10:30 Svečani mimohod Nova Rača – Stara Rača – Nova Rača. U 12:15 je izložba i posveta konja na prostoru sajmišta, u popodnevnim satima je nogometna utakmica NK „Trnski” Nova Rača – NK „Tomislav” Berek, a sve će završiti ugodnim druženjem uz TS Nemir.