U Proračunu Grada Bjelovara za 2023. godinu predviđeno je 110 tisuća eura za potpore za poljoprivredu. Poljoprivrednici s bjelovarskoga područja za potpore se mogu javiti putem objavljenih Javnih poziva za 19 mjera.

– Mjere smo donijeli u suradnji s poljoprivrednicima. U posljednjih pet godina je nešto više od dva milijuna kuna iskoristilo više od 900 poljoprivrednika. Cilj Grada Bjelovara je napraviti drugačije mjere od onih koje su se poticale u Republici Hrvatskoj od devedesetih godina. To su bile mjere koje su se dijelile šakom i kapom za puste hektare. Upravo mi u Gradu Bjelovaru želimo drugačijom politikom pokazati da se može. Ujedinili smo domaće OPG-ove koji su postali konkurentni na tržištu i danas četiri tisuće djece u školama i vrtićima jedu domaće proizvode bjelovarskih poljoprivrednika, kazao je zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara Igor Brajdić i dodao kako i sve institucije u Gradu Bjelovaru nastoje uzimati domaće proizvode te da je želja gradske vlasti pomagati mala poljoprivredna gospodarstva. Kao najtraženije mjere pokazale su se one za pčelare, govedarstvo i subvencije kocki na Gradskoj tržnici.

Jedno od dugogodišnjih korisnika gradskih mjera je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Dejana Sabolovića. U zadnje tri godine Grad Bjelovar je OPG-u Sabolović pomogao s više od 3.318,07 eura bespovratne pomoći za izgradnju i opremanje prostora za proizvodnju u poljoprivredi.

– Imamo hektar i pol pod nasadima. Najzastupljenije su kupine, šljive, a tu su i ostale vrste voća. Sve ide u preradu i čak nemamo dovoljno svoje sirovine već otkupljujemo i od drugih lokalnih OPG-ova, rekao je Sabolović.

Danas ovaj OPG proizvodi dvadeset četiri proizvoda, a najtraženije je kupinovo vino dok je velika potražnja i za rakijom.

– Mora se držati kvaliteta proizvoda, moja proizvodnja rakije i likera nije dostatna za 365 dana u godini, dodaje Sabolović koji je zahvalio Gradu Bjelovaru na pomoći koju je ostvario kroz poticaje.

– Moram se zahvaliti Gradu Bjelovaru što razmišlja drugačije od države i brine o nama malim poljoprivrednim proizvođačima. Sredstva koja sam do sada dobio od Grada sam najviše utrošio u strojeve i opremu za preradu voća, rekao je.

Zanimljivo je kako je Dejanova supruga Edita nakon dvadeset i šest godina rada u državnoj službi dala otkaz i pridružila se radu suprugu na OPG-u.

– S obzirom na to da smo mi godinama u tome i da sam ja stalno pomagala suprugu došla je prekretnica u životu i odlučila sam dati otkaz i posvetiti se našem OPG-u. Nakon te odluke proširili smo našu ponudu proizvoda na kolače, slastice i torte. Krenuli smo tim putem i ja sam za sada zadovoljna, a rezultati su i više nego dobri, zaključila je Edita Sabolović.