Mladen Kolenc darovao je Gradskom muzeju Čazma vrijednu donaciju od ukupno 105 ulomaka stijena i minerala koje je sakupljao dugi niz godina na Moslavačkoj gori.

Donaciju su djelatnici Gradskog muzeja preuzeli još prošle godine, a s obzirom na to da Kolenc kao ni djelatnici muzeja nisu znali o kakvom se materijalu radi u stručnom smislu, obavljena je determinacija uzoraka.

Determinacija je obavljena od strane Geološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (dr.sc. Petrinec, dr. sc. Marković) uz asistenciju geologinje sa čazmanskog područja Ivane Čanađije.

Ova vrijedna donacija bit će uvrštena u Prirodoslovnu zbirku muzeja.

– Htjela bih naglasiti da je ovakva stvar uistinu rijetkost i još jednom zahvaljujem Mladenu Kolencu na ovoj vrijednoj donaciji jer to je nešto što je on sakupljao desetljećima. Ova donacija nama neizmjerno puno znači s obzirom na to da smo u pripremi stalnog muzejskog postava, gdje bi voljeli prikazati i tu geološku prošlost Moslavačke gore koja je izrazito važna i zanimljiva. Materijali će nam jako dobro doći u interpretaciji te teme, istaknula je ravnateljica Gradskog muzeja Čazma Maja Cepetić Rogić.

Neki predmeti bit će poslani na dodatne analize kako bi se dobili kompletni podaci i kako bi jednog dana mogli pričati zanimljivu priču.

– Posebno su zanimljiva dva veća komada vapnenca koji imaju fosilne ostatke tako da možemo vidjeti što se događalo, otprilike prije 12 do 15 milijuna godina na obroncima Moslavačke gore u Panonskom moru. Vjerujem da će to biti zanimljivo i posjetiteljima. Vrlo dobro se mogu čitati fosilni ostaci na njima, a samim tim vjerujem da ćemo znati nešto više i o Panonskom moru nas ovom našem području, kazala je Cepetić Rogić i dodala kako je među poklonjenim primjercima i poludrago kamenje, prvenstveno turmalin o kojem postoji zanimljiva priča.

– Mi znamo za priču o kruni austrijske i norveške princeze gdje se koristio za pojedine dijelove upravo taj poludragi kamen s Moslavačke gore tako da mislim da imamo još jednu stvar po kojoj smo specifični i posebni i što bi trebalo iskoristiti u nekakvim budućim prezentacijama, zaključila je Cepetić Rogić.