20.6 C
Bjelovar
Četvrtak, 21 rujna, 2023
spot_img

Nedavno objavljena istraživanja australskih znanstvenika pokazala su da osim dobrobiti umjerenog pijenja kave, pretjerivanje s napitkom može dovesti do značajnih poremećaja u ljudskom tijelu

Nove vijesti

U nedavno obavljenom istraživanju časopisa „Nutritional Neuroscience“, znanstvenici su na uzorku od 400 tisuća ispitanika u dobi između 37 i 73 godina prvenstveno analizirali učinke pijenja određene količine kave. Od svih ispitanika magnetnom rezonancom snimljeni su mozgovi njih 17.700, i to sa svrhom mjerenja veličine mozga nakon pijenja određene količine kave u vremenskom periodu.

Pojednostavljeno, znanstvenici su zaključili da što više osoba pije kave na dnevnoj bazi, vjerojatnije je da će mu se ukupni volumen mozga smanjiti. Konkretno, prema studiji ispitanicima se smanjio hipokampus, dio mozga zadužen za učenje i pamćenje, siva tvar, koja je zadužena za pokrete, pamćenje i emocije, te bijela tvar, uključena u funkcije razmišljanja, motoričke i ravnotežu.

Zaključno, osim smanjenja mozga ispitanici koji su pili previše kave, imaju veću priliku dobiti demenciju. Za usporedbu, prema podacima ovog istraživanja, osobe koje su pile šest šalica kave dnevno, imaju 53% više prilike dobiti demenciju od osoba koje piju samo dvije šalice kave dnevno.

Izvor: T-portal

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika