Uskršnji doručak, kolači, Uskršnji ručak, kolači… prejeli ste se? Ne brinite, teško je prekinuti ovaj začarani “slatko-slano” krug na ovakve dane, ali zato postoje savjeti koji će vam pomoći da se bolje osjećate.

Dr. Shaziya Allarakha, stalna autorica MedicineNeta izdvojila je nekoliko savjeta, piše Ordinacija.hr.

1. Opustite se

Ne stresirajte se zbog jednog ovakvog dana prepunog kalorija. Stres može negativno utjecati na probavu i prouzročiti probavne smetnje.

2. NE popodnevnom odmoru

Prvi impuls nakon punjenja želuca većini je ‘idem prileći’, ali koliko god vam to privlačno zvučalo – odolite. To može biti uzrok refluksa kao i usporene probave. Rješeneje ostati u uspravnom položaju dok se hrana ne slegne.

3. Prošetajte

Hodanje može stimulirati probavni sustav te pomoći regulaciji šećera u krvi. Izbjegavajte naporno vježbanje nakon većih obroka jer će to potjerati krv u noge i ruke umjesto u crijeva, gdje je tad najpotrebnija.

4. Popijte malo vode

Ne pijte naglo, nego pomalo tijekom dana. To će pomoći organizmu da ispere višak soli te izbjegne zatvor.

5. Izbjegavajte gazirana pića

Iako je čest narodni savjet da ona pomažu probavi, to nije istina. Samo pomažu da se osjećate više naduto.

6. Uzmite probiotike

Jogurt i drugi probiotici mogu pomoći probavi, a također će smiriti žgaravicu nakon teških obroka.

Negativne posljedice prejedanja

I dok povremeni izleti u prejedanje nisu problemi, radite li to često morate biti svjesni negativnih posljedica.

Kratkoročno, možete iskusiti bolove u trbuhu te nadutost jer se želudac raširi uslijed previše hrane. Probavni sustav radi ‘prekovremeno’ što može poremetiti razine enzima i hormona, želudac luči previše kiselina što može dovesti do žgaravice, uzrokuje neugodne plinove te ubrzava metabolizam pa se možete pretjerano znojiti, iskusiti nenadanu vrućinu te vrtoglavicu.

Dugoročno, može se razviti pretilost, kronični problemi s probavom, loša kvaliteta sna, usporen metabolizam, razne upale ili čak rak zbog kroničnog refluksa kao i visok krvni tlak te problemi sa srcem.

Izvor: Ordinacija.hr