20.6 C
Bjelovar
Četvrtak, 21 rujna, 2023
spot_img

Studenti zadarskog Sveučilišta u radnom posjetu Kulturnom centru “Mato Lovrak” u Velikom Grđevcu

Nove vijesti

Kulturni centar „Mato Lovrak“ u suradnji s Odjelom za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru dogovorio je evidentiranje i dokumentiranje etno zbirke mlina u Lovrakovom centru u Velikom Grđevcu te predmeta koji su vezani za život i djelo Mate Lovraka, a nalaze se u Državnom arhivu Bjelovar. Ključni je to dio u procesu upisa etno zbirke Kulturnog centra Mato Lovrak u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Taj prvi i najvažniji korak, u sklopu terenske nastave i stručne prakse ovih  dana u Lovrakovom centru obavljaju studenti Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru. Za svog četverodnevnog boravka obavili su poslove osnovne evidencije te dokumentacije što podrazumijeva upoznavanje sa sadržajem zbirke,  razvrstavanje predmeta u tematske cjeline uz fotografiranje i opisivanje, čišćenje predmeta i postavljanje inventarnih brojeva. Sve to stručno je nadzirala njihova mentorica, a od velike pomoći su bili i nadležni iz Konzervatorskog odjela u Bjelovaru pa i bjelovarskog Državnog arhiva.

Osim evidentiranja predmeta i stvaranja dokumentacije o samoj zbirci dodatno se obavlja te bilježe  svakodnevice lokalne zajednice u kojoj je odrastao i kasnije kao učitelj radio pisac Mato Lovrak. Posredno su se prikupljale spoznaje o njegovom ranom djetinjstvu, obiteljskoj povijesti, kao i obrtu kojim se bavila njegova obitelj.  Sve to može poslužiti i za pripremu izložbenog postava ili drugih načina izložbe u analognom i digitalnom obliku, a moguće da će poslužiti i za pisanje kataloga, brošura ili pak u izradi suvenira.

Riječ je o iznimno važnom projektu koji bez suradnje sa strukom ne bi bilo moguće ostvariti te će upis zbirke u Registar kulturnih dobara KUC-u otvoriti nove mogućnosti financiranja kroz više programa ne samo Ministarstva kulture i medija već i drugih ministarstava. Zaključno, pročitajte što su nam kazali neki od studenata koji se nalaze u posjetu Bjelovaru, odnosno Velikom Grđevcu. Također, tu je i bogata fotogalerija.

–Stigli smo ovdje u sklopu stručne prakse kako bismo pomogli pri procesu inventarizacije određenih predmeta koji se nalaze u zbirci Kulturnoga centra „Mato Lovrak“, a to su zapravo predmeti koje je itekako potrebno sačuvati. Učimo radeći sve ovo te pritom činimo prvi korak pomoći lokalnoj zajednici u svrhu još nekog višeg cilja, možebitne zaštite tih predmeta na nekoj višoj razini. Gdje će ovaj proces dalje ići ne znamo, ali svakako nam je drago što smo došli ovdje – rekao je Mario Todorić, student četvrte godine etnologije i antropologije, odnosno prve godine diplomskog studija zadarskog Sveučilišta.

–Ovo je odlična suradnja našega Sveučilišta i lokalne zajednice u Velikom Grđevcu. Organizacija te inventariziranje tog prostora je jako važno, a kako bi se naposljetku svi ti predmeti očuvali. Kao što je i moj kolega Mario rekao, ovo je prvi korak u nastojanu da se sva ta tradicijska kulturna baština uvede u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Nadam se da će se suradnja nastaviti i u budućnosti, ali na zajednici je da krene u proces uvođenja svih tih predmeta u Registar. Treba kazati da smo s lokalnom zajednicom obavili razgovore o Lovraku, odnosno njegovu životu i njegovom značaju za ovaj kraj. Time smo dobili jednu sveukupnu sliku, a jedan od meni osobno najzanimljivijih predmeta koje smo popisivali je tkalački stan. Ima puno elemenata te su 90% predmeti drveni. Zapravo, oni trebaju jednu veliku obnovu što je jedan od razloga ovoga našega posla – ovo su riječi Roberta Piasevolija, također studenta četvrte godine etnologije i antropologije Sveučilišta u Zadru.

–U svom diplomskom radu sam odlučila pisati o tome kakav utjecaj je Mato Lovrak imao na lokalnu zajednicu, ali kakav ima i sada. Zapravo, sve ovo je tek priprema za to, dok ću tijekom ljeta sve još detaljnije proučiti. O Lovraku sam već čitala i tijekom svog prijašnjeg školovanja obzirom da je riječ o obaveznoj školskoj lektiri, a i filmovi su vrlo popularni. Profesorica mi je mentorica pa me na sve ovo poticala i nastavljam dalje istraživati – kazala je Glorija Svjetličić, Daruvarčanka koja studira na zadarskom Sveučilištu.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika