12.6 C
Bjelovar
Nedjelja, 1 listopada, 2023
spot_img

U Ivanskoj obilježena 120 godišnjica rođenja Đure Sudete

Nove vijesti

U Ivanskoj je 4. travnja obilježena 120. godišnjica rođenja hrvatskog književnika Đure Sudete koji je rođen 10. travnja 1903. godine u Staroj Ploščici, a preminuo 30. travnja 1927. u Koprivnici. U bogatom kulturno-umjetničkom programu nastupili su Prvak drame HNK-a Goran Grgić i glumac Ivan Ožegović koji su uprizorili prema tekstu Dubravka Jelačića-Bužimskog Razgovor sa ‘sjenom’ Đurom Sudete. Školski zbor OŠ Ivanska otpjevao je dvije Sudetine pjesme, “Dijete” i “Majci” koje je uglazbila učiteljica Josipa Lučki Popović, a premijerno je prikazan i film “Sudetinim stazama” koji je nastao kao plod istraživačkog školskog projekta pod mentorstvom knjižničarke Tanje Nađ i učiteljice Katice Šarlija.

– Osnovna škola Ivanska uvijek nastoji sačuvati ime Đure Sudete s obzirom na to da je on dugo godina bio zapostavljen i zaboravljen. Upravo je naša škola sve ove godine bila čuvar sjećanja na njegov lik i djelo. Tako mi svake godine nešto napravimo, neki projekt s učenicima, a s obzirom na to da je ove godine jedna lijepa okrugla obljetnica onda smo je odlučili malo bogatije obilježiti. Naši učenici osmih razreda sudjelovali su u projektu „Sudetinim stazama“ i mi smo zapravo slijedili tragove njegova života. Obilazili smo mjesta gdje je on živio, školovao se i radio i onda smo snimili jedan dokumentarni film koji je zabilježio sve trenutke našeg istraživanja, kazala je Šarlija.

Posebno upečatljiva bila je izvedba Razgovora sa sjenom Đure Sudete koju su odmah na početku programa izveli Goran Grgić i Ivan Ožegović.

– Mislim da je divno što se sjećamo takvog pisca. Nekako je zaboravljen, stavljen sa strane, marginaliziran. Vjerujem da je u lektiri, ali znam da široj javnosti nije poznat. U svojih malo godina napisao je stvarno mnogo toga, poeziju koja je zadivljujuća čak i prozu. Njegova pripovijetka „Mor“ je i ekranizirana za HRT. Mislim da je bilo opravdano da dođemo na ovu priredbu, pa s ovim tekstom da se malo prisjetimo da su se radile dobre stvari i na HRT-u i prisjećalo naših dobrih pisaca i književnika, ali i da to moramo na neki način nastaviti, rekao je Grgić, dok je Ivan Ožegović koji je ovom prilikom glumio Đuru Sudetu dodao kako se Đuro Sudeta dosta spominje u ovom kraju jer nema puno pjesnika, ali je manje poznat u drugim dijelovima Hrvatske.

– Situacija s poezijom bi u državi mogla biti malo bolja te da bi se osim u školama naši stari pjesnici poput Đure Sudete trebali promovirati na neke druge načine. Svi mi znamo za Walt Whitmana i američke pjesnike, ali za Đuru Sudetu i neke druge se malo zaboravlja, smatra Ožegović.

U sklopu obilježavanja ove visoke obljetnice Sudetina rođenja nagrađeni su najbolji literarni i novinarski radovi učenika nadahnuti Sudetinom pjesmom “Ruke”. Na priredbi su osim mještana sudjelovali i nekadašnji ploščički učitelj Jurica Centner koji je 1968.  postavio prvu spomen-ploču na rodnu kuću Đure Sudete, Dubravko Novak koji je zaslužan za postavljanje Sudetine biste ispred ploščičke crkve 1991. godine te gosti iz prijateljske škole iz Virja.

Cjelokupnu manifestaciju Dani Đure Sudete organizirala je i financijski podržala Općina Ivanska na čelu s načelnikom Željkom Mavrinom.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika