13.7 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023
spot_img

Odlična suradnja Grada Bjelovara i Zajednica udruga u kulturi

Nove vijesti

Bjelovarski paviljon je danas bio poprište okupljanja predstavnika 31 ovdašnje udruge u kulturi koje se financiraju iz gradskog proračuna, a što Grad Bjelovar čini već dugi niz godina putem javnih poziva. Osim toga, treba naglasiti kako taj iznos svake godine sve više raste.

–Naše udruge itekako doprinose kulturi Grada Bjelovara, od naših najmlađih do najstarijih koji su uključeni u njihov rad te time razvijaju i obogaćuju našu sredinu. Kultura je uvijek nekako na marginama, ali nije nipošto beznačajna i trudimo se to dokazati. Grad Bjelovar njihov rad nastoji što je moguće više pratiti – kazao je Igor Brajdić, zamjenik bjelovarskog gradonačelnika. 

Brajdić je ovom prilikom istaknuo i iznose kojima Grad podupire rad udruga na svom području. 

-U razdoblju od 2017. do 2022. godine smo izdvojili više od 30% proračuna za kulturu, odnosno djelovanje udruga. Trudimo se taj iznos svake godine povećati. Tako je, primjerice, 2017. godine izdvajanje za njih iznosilo nešto više od milijun kuna, a zaključno s 2022. godinom gotovo 200 tisuća eura – kazao je Brajdić te se zahvalio svim članovima na radu i trudu kojim oni obogaćuju život u ovoj sredini. 

U ime Zajednice udruga u kulturi koja okuplja 19 članica javnosti se obratio njen predsjednik Boris Abramović. 

– Zajednica se izravno financira iz proračuna Grada i ove godine je riječ o iznosu od 10 tisuća eura. Putem javnog poziva udrugama financiramo do 30 programa, ali provodimo i programe koje samostalno odradimo. Primjerice, radi se o razglednici Zajednice udruga kroz koju se sve one prezentiraju, potom je tu organizacija proslave 1. svibnja, a također surađujemo i s ostalim udrugama u organizaciji nekih događanja kao što je Amadeus fest. Moram napomenuti da imamo vrhunsku suradnju sa svim ravnateljima ustanova u kulturi kao što je: Gradski muzej, KMC, Narodna knjižnica ”Petar Preradović” – između ostalog je kazao Abramović zahvalivši se Gradu, gradonačelniku, njegovom zamjeniku i pročelnicima.

Sve pohvale na račun ulaganja u rad udruga iznio je i Matija Janči, voditelj KUD-a Bjelovar. 

– Trenutno brojimo oko 70-ak aktivnih plesača i upravo ove godine slavimo 29 godina postojanja KUD-a. To ne bi bilo moguće da nema pomoći gradskih vlasti – kazao je Janči te najavio veliki koncert KUD-a u Domu kulture povodom 29. obljetnice koji je zakazan za nedjelju, 16. travnja u 18 sati.

Jedna od udruga koja se financira iz gradskog proračuna je i Društvo esperantista Bjelovar koje je osnovano 1909. godine što je zaista jedna lijepa tradicija. 

– Od revitalizacije društva 2011. godine redovito organiziramo razne programe koji su djelomično okrenuti nacionalnoj publici, ali i određene prekogranične projekte. No, jedan od najvažnijih projekata koji radimo je manifestacija pod nazivom “Esperantisti Bjelovara svome gradu” koji od 2013. organiziramo uz financijsku pomoć Grada. Isto tako, u narednom periodu namjeravamo organizirati Erasmus projekte s više partnera, a jedan od njih je Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar. Ovim putem zaista zahvaljujem Gradu Bjelovaru na financijskoj pomoći jer mi kao amateri bez te pomoći ne bi mogli napraviti ništa – kazao je Josip Pleadin iz Društva esperantista Bjelovar. 

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika