– Mi kao županija nastavljamo i dalje poticati naše obrtnike i gospodarstvenike i drago mi je da sam ovdje u Novoj Rači, u tvrtki Ferroduss, koja je zaista jedan svijetli primjer kako se radom i trudom može uspjeti. Tvrtka Ferroduss gotovo sve svoje proizvode izvozi i maltene su svjetski brend. Oni su prošle godine koristili naše mjere ukupne vrijednosti 50 tisuća kuna i meni je drago da smo na taj način sudjelovali u razvoju ove tvrtke jer, koliko čujem, u planu imaju širiti proizvodnju i zapošljavati nove ljude – kazao je župan Marko Marušić za posjeta tvrtki Ferroduss u Novoj Rači. Tom prigodom župan je najavio i raspisivanje novih mjera za poticanje gospodarstva.

– Drago mi je da mogu najaviti da ćemo već danas raspisati Javni poziv za nove tri mjere od ukupno deset, koliko smo ih planirali u ovoj godini za poticanje gospodarstva – kazao je župan navodeći da planirana sredstva za prve tri mjere iznose gotovo 37 tisuća eura. Plan je, kako je rekao, da se sve mjere raspišu najkasnije do rujna. Ona najtraženija u prošloj godini, za sufinanciranje nabave novih i rabljenih strojeva, bit će raspisana već u lipnju. U ovoj godini za poticanje gospodarstva ukupno je osigurano 265 tisuća eura, što je u odnosu na lani povećanje za gotovo deset posto. S povećanjem ukupnih sredstava, kako je istaknuo, Županija želi nastaviti i narednih godina.

Da su županijske mjere dobro pogođene i itekako od koristi, potvrdio je i Vedran Presečki, vlasnik Ferrodussa.

– Županijske potpore su odlične i mi smo si zahvaljujući njima neke stvari riješili. Ima puno ulaganja, sad su cijene općenito porasle i doslovno svaka kuna vam je bitna i sva ta dobivena sredstva su uložena u ovaj prostor i strojeve – kazao je Presečki ističući da je tvrtka mala i da zapošljava samo devet ljudi, ali da su se zahvaljujući inovativnom pristupu dobro pozicionirali na inozemnom tržištu na kojem završava čak 99 posto ukupne proizvodnje.

– Radimo po cijelom svijetu i doslovno ne možemo proizvesti koliko tržište traži, pa smo prisiljeni čak i odbijati narudžbe – kazao je Presečki.

Zadovoljan što je takva uspješna tvrtka došla upravo u Novu Raču je i općinski načelnik Darko Knežić, a posebice što je unajmila prostor nekadašnjeg Fenora koji je danas u vlasništvu Općine.

– Drago mi je da je tvrtka Ferroduss pokazala interes za najam ovog prostora i čestitam im na uspjehu koje postižu na tržištima diljem svijeta. To je i nama kao općini važno, jer će na taj način i Nova Rača biti prepoznata po svijetu – kazao je Knežić ističući da će i općina podržati razvoj te uspješne gospodarske priče.

Izvor: Bjelovarsko-bilogorska županija