Kultura stola

Pazi kako jedeš, ne naslanjaj se na stol, sjedi uspravno. Pribor za jelo koristi se uvijek izvana prema unutra, a mala žlica poviše tanjura je za desert. Nije pristojno srkati juhu, niti jesti prstima i držati laktove na stolu… Sigurno ste sve to tijekom odrastanja čuli mnogo puta, i u konačnici i usvojili.

No jeste li se ikad zapitali odakle sva ta pravila ponašanja za stolom i je li to uistinu nešto što je uklesano u kamenu. Zanimljivo je naime kako se pravila mijenjaju ovisno o zemlji u kojoj se nalazimo. Ono što se u našoj zemlji čini nepristojnim i svakako će privući pozornost na vas u neugodnom kontekstu, u Japanu je na primjer sasvim prirodno i dio je svakodnevnog prehrambenog rituala. Juhu možete srkati do mile volje, uživati u žvakanju uz glasno mljackanje i nakon obilnog obroka dobro se podrignuti. I koliko god to zvučalo smiješno nakon prethodne rečenice, istina je da Japanci smatraju da imaju istančanu kulturu ponašanja za stolom.

Dok je u Indiji važno dovršiti jelo do kraja i pojesti sve sa tanjura kako biste domaćinu pokazali da ste uživali u pripremljenoj hrani, u Kini ćete time uvrijediti domaćina. Naime, čist tanjur nakon jela domaćinu će biti jasan znak da nije poslužio dovoljno hrane. U Kini će hranu za vas odabrati domaćin, a vi se potrudite biti što glasniji, mljackajte, glasno razgovarajte jer tim gestama pokazujete vlasniku restorana da ste zadovoljni s njegovom hranom i ponudom. Također, u portugalskim restoranima ne tražite dodatni sol ili papar, jer ćete tako uvrijediti kuhara.

U Tunisu primjerice, morate oprati ruke prije jela i to na način da ruke držite iznad zdjelice s vodom koju ste dobili dok vam preko njih lijevaju vodu. No, to ne znači da ste spremni za jelo. Morate pričekati dok domaćica blagoslovi hranu i započne s jelom. Također, nije ništa čudno ako ne dobijete pribor za jelo. Ne znači da je netko zaboravio postaviti stol kako treba već se neka hrana jede – rukama, odnosno s palcem i kažiprstom desne ruke. Nemojte jesti s lijevom rukom, čak ni ako ste lijevak po prirodi jer se u Tunisu lijeva ruka smatra – prljavom.

Slično ćete doživjeti i ako vas put odvede u Etiopiju. Tamo se sve jede iz istog tanjura i to rukama. Morate jesti polako, a meso ostavite za kraj obroka.

Tajlanđani koriste pribor za jelo, međutim u Tajlandu se smatra nepristojnim stavljati hranu u usta koristeći se vilicom. Naime, Tajlanđani koriste vilicu samo kako bi pogurali hranu u žlicu i tada njome jeli.

Običaja je mnogo i predstavljaju dragocjeni dio kulture svake zemlje. Bilo bi zanimljivo i  zabavno posjetiti restorane izvorne kuhinje u različitim zemljama, ali ipak ćemo se u konačnici složiti – kod kuće je najljepše. Guštanje u domaćoj hrani, u domaćem ambijentu ipak ništa ne može zamijeniti.

Mi u Restoranu Ura poštujemo sve Vaše želje i običaje. Iznad svega, nama je bitno da u hrani uživate, a način uživanja prepuštamo vama. Bez obzira da li želiti topli gablec ili ručak sa punim menijem koji uključuje juhu, glavno jelo i salatu po cijeni od samo 5 Eura ili želite organizirati proslavu ili drugi oblik okupljanja za do 50 osoba, kao i catering na lokaciji po vašem izboru Restoran Ura Poziv na broj Restorana Ura 043/233-055 osigurat će odgovore na sva vaša pitanja i želje.

Restoran Ura pokrenut je kroz Europski projekt

Restoran Ura nastao je kroz projekt Food 4 You čiji je nositelj poduzeće Ured 4 You j.d.o.o. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.125.841,91 kn, a sufinanciran je od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda iznosom od 956.965,62 kn, te iz Državnog proračuna Republike Hrvatske iznosom od 168.876,29 kn. Projektom se žele promicati novi oblici poduzetništva te podizati svijest javnosti o mogućnostima koje nudi poslovanje po principima društvenog poduzetništva.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost poduzeća Ured 4 You j.d.o.o.

Više informacija o fondovima Europske unije možete saznati web stranicama www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr.