Općinsko vijeće Općine Štefanje u petak 24. ožujka održalo je 12. sjednicu na kojoj je nakon usvajanja zapisnika s 11. Sjednice izvješće o radu za drugu polovinu prošle godine podnio općinski načelnik Silvestar Štefović. U svom izvješću je posebno izdvojio odobrenje od strane ministarstva Strategije razvoja većeg urbanog područja Bjelovar u kojem se nalazi i Općina Štefanje i početak izrade projekata koji će se financirati iz ITU mehanizma, a u prvom redu tu se radi o uređenju društvenog doma u Narti sa sportskom dvoranom. Posebno je istaknuo i odobrenje sredstava za izgradnju dječjeg vrtića u Štefanju.

– Potpisali smo ugovor s agencijom i započeli smo aktivnosti na realizaciji tog projekta. Ovih dana naša konzultantska tvrtka koja nam pomaže u postupku javne nabave za izvođača radova za vrtić trenutno završava sa svim provjerama dokumentacije koja je potrebna za to i uskoro kreće javno savjetovanje, najavio je načelnik Štefović. Dobra vijest je i da je prije nekoliko dana održan tehnički pregled vodovoda Gornja i Donja Šušnjara – Ive čime je ovaj dugoočekivani projekt pri kraju i čeka se samo uporabna dozvola. Započet je postupak raspisivanja natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Štefanje i to je tema o kojoj se na sjednici vijeća najviše raspravljalo.

– Natječaj kad se raspiše trajat će 30 dana. Poljoprivrednici i svi zainteresirani će podnositi svoje prijave na taj natječaj, a onda će te prijave morati netko obraditi. A onaj tko obrađuje prijave je Povjerenstvo koje mora temeljem zakona, propisa i pravilnika imenovati Općinsko vijeće, pojasnio je Štefović. Članove povjerenstva predlaže Ministarstvo poljoprivrede, Bjelovarsko bilogorska županija, a potrebno je bilo imenovati i tri predstavnika iz pravne, agronomske i geodetske struke, te dva člana Općinskog vijeća. U Povjerenstvu se tako nalaze Nikolina Perčec koja će biti predstavnik Ministarstva poljoprivrede, Tatjana Glogovšek kao predstavnica županije, Zoran Vukelić kao pravnik, Zoran Božičković kao geodet i Marko Mikulandi kao agronom, dok su predstavnici Općinskog vijeća Alenka Petras i Ivo Novaković.

– Posao je vrlo škakljiv zato što je interes za zemlju jako velik i očekujemo da će tu biti dosta napeto. Ja zato smatram da je vrlo važno da bude sve transparentno i da oni koji budu uključeni u taj dio moraju zaista biti čvrsti i znati da se sve ono što zakon propisuje mora ispoštivati. Bitno je zato da i naši poljoprivrednici i sami znaju što sve moraju dati i donijeti da se ne bi nešto eventualno propustilo, zato smo i održali već jednu edukaciju, rekao je Štefović i dodao kako se još ne zna točno kada će natječaj za zakup državnog zemljišta za područje Općine Štefanje biti raspisan jer još nije stigla suglasnost ministarstva za njegovo raspisivanje, no ona se očekuje uskoro.
U daljnjoj raspravi neki od vijećnica i vijećnika su bili mišljenja da se prilikom raspisivanja natječaja za zakup državnog zemljišta treba ograničiti površina koju jedan zakupac može uzeti na što je načelnik Štefović kazao:

– Po natječaju se može ograničiti broj hektara i to donosi Općinsko vijeće kada ćemo donositi odluku o raspisivanju natječaja tako da kad će biti Odluka o raspisivanju natječaja na dnevnom redu onda ćemo se baviti s tim. Mi smo imali i odbor za poljoprivredu na kojem smo raspravljali o toj temi. Ni na tom odboru nisu bili sigurni kako postupiti, pa smo se dogovorili da će se Odbor sazvati ponovo da usuglasi stav vezano uz ograničenje broja hektara i koliko bi bilo eventualno ograničenje. Kada se sastanu i dogovore onda ćemo tako to i napraviti, zaključio je Štefović.
Bilo kako bilo, svi vijećnici su suglasni u tome da će ovo biti težak posao nakon kojeg će sigurno biti onih koji neće biti zadovoljni.