U subotu je u Bjelovaru održana izborna skupština Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske. Tom je prilikom održana i ceremonija postrojavanja svih predstavnika povijesnih postrojbi te položen vijenac kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u bjelovarskom parku.

O samoj skupštini, ali i radu, pojasnio je Emil Črne, predsjednik Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske:

‒ Savez povijesnih postrojbi Hrvatske vojske u svojem članstvu broji 23 povijesne postrojbe. Savez je osnovan u Požegi prije 21 godine, 2002. godine na inicijativu nekoliko povijesnih postrojbi koje su i danas članice. Uloga povijesnih postrojbi je da promiču tradiciju i kulturnu baštinu iz tog doba, većinom su to postrojbe osnovane dalekih 1760-ih godina. Uglavnom su to postrojbe koje su u prošlosti branile Hrvatsku od Turaka ‒ naglasio je Črne koji je ujedno i zapovjednik Karlovačke građanske garde te pojasnio planove za ovu godinu ‒ Ove godine vratit ćemo se u sva događanja i protokole što će organizirati Ministarstvo obrane i ostale povijesne postrojbe iz svojih lokalnih samouprava. Imat ćemo jednu novinu, htjeli bismo napisati monografiju o prvih 20 godina povijesnih postrojbi RH i mislim da ćemo ove godine napraviti hodočašće u Rim, to nam je nešto od glavnih prioriteta, sudjelovat ćemo i na manifestacijama – naveo je Črne te dodao kako je Savez povijesnih postrojbi član EGS-a, Europskog saveza povijesnih postrojbi koji broji više od milijun ljudi u odorama. S druge strane, hrvatske povijesne postrojbe broje više od tri tisuće članica i članova.

Po prvi puta ove godine na svečano postrojavanje izjahali su i konjanici Bjelovarskih graničara ‒ Husara, a posebno ih je pohvalio njihov zapovjednik Jozo Trogrlić.

‒ Mi baštinimo tradiciju naše slavne konjice, našeg Varaždinskog, odnosno Bjelovarskog generalata kojem je bilo sjedište upravo u našoj zgradi gdje je sada Gradska uprava. Došlo je 13 konjanika da se postroji i da pokažemo i uzgoj konja na Bilogori, da naši kolege iz cijele Hrvatske to vide u ovom najljepšem parku u Hrvatskoj. Naša povijest Grada Bjelovara je nastala upravo na vojnoj tradiciji, mi to baštinimo. Imamo mlade ljude koji se muče i koji uče jahati i ove konje uzgajaju – istaknuo je te dodao kako je riječ o velikoj ljubavi, ali i trošku. Među 13 konjanika bile su i tri djevojke.

Na postrojavanje je došao i zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara Igor Brajdić sa suradnicima.

‒ Drago mi je što se danas izborna skupština povijesnih postrojbi Hrvatske vojske nakon 20 godina odvija u Bjelovara. Čestitam našim Husarima i svim povijesnim postrojbama na velikom angažmanu u povijesti koji su dali za neovisnu Republiku Hrvatsku, ali isto tako što danas neizmjerno puno rade za sve nas sudjelujući na raznim manifestacijama. Posebno ovdje iskazujem čast Jozi Trogrliću, pukovniku HV-a i časniku i zapovjedniku Bjelovarskih graničara – Husara koji predstavljaju Grad Bjelovar u zemlji i inozemstvu. Sudjeluju u svim manifestacijama i promoviraju Bjelovar, a Grad im je u tome potpora i mi smo ovdje radi njih ‒ rekao je Brajdić.

Nakon polaganja vijenca i zajedničkog fotografiranja, u Gradskoj vijećnici održana je izborna skupština.

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik