Znamo da su u Hrvatskoj najpopularniji sportovi nogomet, košarka, tenis, rukomet i vaterpolo, no isto tako posljednjih godina mnogo se toga preselilo na Internet, uključujući i natjecateljski duh naših sugrađana.

Pa se sve više nadmetanja odvija putem računala, od kojih su neka već dogurala do statusa sporta, s milijunima zainteresiranih igrača diljem svijeta i turnirima bogatog nagradnog fonda.

Tako smo dobili sportove u kojima fizička snaga možda nije od presudne važnosti, ali prava taktika je i ovdje ono što dijeli pobjednike od gubitnika, kao i mentalna izdržljivost bez koje ne možete uspjeti niti u jednom sportu.

Poker

Poker se igra već više od čitavog stoljeća, ali tek u novom mileniju uspješno se transformirao u profesionalni sport. Naime, poker pravila Texas Holdem varijante omogućila su da o pobjedi više ne odlučuje isključivo sreća, već je moguće nadmudriti protivnika čak i s potpuno praznim kartama u rukama.

Zbog toga je poker dobio milijune poklonika u svakom kutku svijeta, uključujući i Hrvatsku, a na najvećim turnirima poput Svjetskog prvenstva nagradni je fond takav da stvara prave milijunaše.

Do eksplozije popularnosti pokera došlo je prije svega zbog Interneta, jer na računalu u jedno popodne možete odigrati partija koliko u mjesec dana u fizičkoj kockarnici. Danas niti jedan profesionalni pokeraš ne može bez brušenja vještine online, a turniri na Internetu jednako su jaki kao i oni koji se odvijaju za stvarnim zelenim stolom.

Video igre

Osim pokera, u sport su se u posljednjih dvadesetak godina preobrazile i video igre. Radi se o onim igrama koje nude potpuno jednaku startnu poziciju i jednoj i drugoj strani te se brinu za neizvjesne i uzbudljive duele, jednom kad se oni najbolji nađu u međusobnom okršaju.

Pa danas najveći turnir u igri Dota 2 ima nagradni fond čak 40 milijuna dolara, što dovoljno govori o popularnosti video igara i njihovoj profesionalizaciji. Velik broj aktivnih igrača ima i League of Legends, još jedna igra u kojoj dvije ekipe s po pet igrača kreću s dvije različite strane mape i pokušavaju uspostaviti dominaciju. A značajnim brojem poklonika može se još pohvaliti Counter-Strike: Global Offensive, popularna pucačina koja se također igra ekipno.

Koliko su video igre danas bitne u svijetu sporta potvrđuje i to što se u sklopu Formule 1 održava natjecanje najboljih vozača F1 simulacija, a sličnu stvar organizira i Fifa za majstore nogometnih simulacija.

E-sport je postao toliko jak da se čak razmišljalo o uključivanju video igara na Olimpijske igre. Iako to zasad nije realizirano, milijuni uključenih igrača pokazuju da se radi o vrlo privlačnoj vještini, koja je odavno dobilo svoje priznanje u svijetu sporta.

Šah

Šah je sport koji od svojih natjecatelja definitivno traži najveće mentalne kapacitete. A nakon što su se velemajstori godinama međusobno borili sjedeći oko šahovske ploče s fizičkim figuricama, danas se većina turnira odvija na Internetu.

Ova se plemenita igra i u svojoj online eri brine za sjajne duele nekih od najvećih umova današnjice, a iako su se posljednjih godina pojavili igrači koji pokušavaju angažirati umjetnu inteligenciju da ima olakša put do pobjede, reputacija šaha i dalje je vrlo pozitivna u svijetu sporta.

Pa je tako Svjetska šahovska organizacija (FIDE) osmislila čitav sustav napredovanja na ljestvici kroz mečeve koji se odvijaju online, a od dvoboja na Internetu više ne bježe niti oni najbolji na svijetu.

U svakom slučaju, šah se uspješno modernizirao zahvaljujući računalima, a njime zaokružujemo priču o sportovima u kojima možete sudjelovati uz pomoć računala, koji su sve privlačniji mladima u Hrvatskoj.