U Čazmi je održano deseto izdanje međunarodne izložbe vina “Čazmanski vinokap”, na koji je ove godine pristiglo 127 uzoraka vina i alkoholnih pića, točnije 114 vina i 13 alkoholnih pića (rakija i likera) od 65 vinara iz Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

Titulu šampiona izložbe s 89 bodova odnio je traminac iz 2021. godine obitelji Srdojević iz Rečice Kriške. Obitelj Srdojević dobila je i posebno priznanje za najbolje ocijenjeno vino autohtone moslavačke sorte Škrlet. Posebno priznanje za najbolje ocijenjeno vino čazmanskog vinogorja s 85 bodova dodijeljeno je škrletu Vinarstva Žabić iz Kapelice.
Najbolje ocijenjeno bijelo vino prethodne berbe s 87 bodova je pinot bijeli Marijana Tomurada iz Sesveta dok je najbolje ocijenjeno crno vino prethodne berbe pinot crni Marka Bakovića iz Tomislavgrada iz Bosne i Hercegovine. Najbolje ocijenjeno crno vino izložbe je mješavina crnih sorata, berba 2019. proizvođača Kristinus Borbirtok Kft iz Mađarske. Najbolje ocijenjeno alkoholno piće je travarica obitelji Brnjanec iz Čazme.

– Vina su stvarno dobra i značajno bolja nego što su bila prije deset godina kada smo ovdje počeli s ocjenjivanjima. Na kraju sve ono što je u čaši djelo je naših ruku, znanja i truda, ali ne možemo zanemariti neke druge čimbenike, a prije svega tu je ekologija. I u ocjenjivanju moramo voditi računa o biološkom potencijalu i biti svjesni u kojem smo području, kakve su tu sorte, kakva je bila godina i što ta priroda može dati. Svjesni smo mi i da ovo nije područje bogom dano za neko veliko vinogradarstvo i velika vina kao što su neka druga područja u Hrvatskoj ili izvan naših granica. Tim više treba poštovati i čestitati svakom onom tko zavoli lozu i s tom lozom ostane zajedno i u podrumu, istaknula je predsjednica komisije za ocjenjivanje Ivana Alpeza.

Predsjednik Udruge vinara i vinogradara Čazma Ivan Katalenić zahvalio je članovima udruge što su svojim trudom i radom ovoj izložbi nakon tri godine stagnacije vratili stari sjaj.

– Ovu izložbu posvećujemo svima onima koji vole lozu na jedan poseban, drugačiji način. Posao vinogradara i vinara zahtijeva ozbiljnost, odgovornost i puno volje, jer samo na takav način možemo ostvariti odlične rezultate, dodao je Katalenić.

– Drago mi je da je naš Vinokap ponovno zaživio nakon korona pauze. Hvala našoj Udruzi vinogradara i vinara Čazma koja je organizirala ovu izložbu. Zahvaljujem se i vama vinogradarima što ste sudjelovali sa svojim uzorcima vina, rekao je gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Bjelovarsko-bilogorske županije Zlatko Pavičić istaknuo je kako Udruga ima partnera u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.
– Od ove godine pa na dalje sudjelovat ćemo u svakoj izložbi vina u Čazmi. Dolazim i s određenim dogovorom sa samim županom Marušićem, a to je da se u što kraćem roku svi vinogradari, vinari i podrumari nađu za zajedničkim stolom s našim županom. Želja je da sjednemo i da razgovaramo koje su to subvencije koje bi vama pomogle za podizanje kvalitete i same proizvodnje. Želja nam je napraviti jedno županijsko natjecanje i ocjenjivanje vina i tako idemo prema još boljoj turističkoj ponudi naše županije, Kazao je Pavičić.

Dodajmo na kraju, zlatnu diplomu ukupno je zaslužilo 23 vina, srebrnu 50, brončanu 35, a priznanje 3 vina. U Čazmi su se tako i ove godine okupili brojni ljubitelji kvalitetne kapljice iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, a organizatori i ovog izdanja Čazmanskog vinokapa bili su Udruga vinara i vinogradara Čazma, Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Čazma i Turistička zajednica Grada Čazme.