Daruvarski pčelari, oni okupljeni u udrugu „Bagrem“ i ove godine nastavljaju sa sadnjom lipa, medonosnog drveća, duž šetnice uz Toplicu. Novih 20 sadnica u zemlju su položili proteklog petka. I dok čekaju da njihove lipe narastu, svojim pčelama nastoje omogućiti najbolje uvjete za pašu u sadašnjim uvjetima. Na sreću daruvarski kraj obiluje gotovo nedirnutom prirodom pa problema s nesavjesnim poljoprivrednicima nemaju, ali svejedno bilježe gubitke.  

– Naš brežuljkasti i ravničarski kraj ima dosta ekoloških livada i bagrema, šume lipe, divlje trešnje, ne možemo se požaliti da nemamo za pašu. No, svaka je godina drugačija. Ove godine na području grada Daruvara bilježimo malo veće gubitke i pripisujemo ih varoi. No, ne vrijedi kukati, jedna godina je dobra, tri lošije i to je tako. Zbijemo redove i idemo dalje u novu sezonu. I ja sam u 12 godina bavljenja pčelarstvom ove godine zabilježio najveće gubitke. Ostao sam bez 30 posto pčelinjih zajednica. Neki  moji kolege i bez 50 posto, a neki ništa, ali to je tako. Na nekoj mikro lokaciji izbije bolest koju ne uspijemo detektirati na vrijeme. Usto, mi u Hrvatskoj niti nemamo laboratorij gdje bi uzročnike bolesti pronašli i pčelarstvo kao grana poljoprivrede još uvijek nije, po pitanju bolesti pčela, istraženo. Mi, nažalost to smatramo pod normalnim. Gdje ima blaga ima i štete. Ne mislimo da smo mi zakazali u nekoj tehnologiji pčelarenja. Više ima sada posla zbog toga, oko razrojavanja i ostalog, ali tko je uporan uspjet će – priča Dalibor Jareš, predsjednik Udruge „Bagrem“, po broju članova najveće pčelarske udruge u našoj županiji.

Zadovoljni su daruvarski pčelari i akcijom sadnje lipe duž šetnice. Smatraju to zalogom za buduće generacije.

– Prošle godine smo potaknuli akciju i Grad ju je prihvatio. Posadili smo i prošle godine 20 sadnica lipe. To je područje u industrijskoj zoni, ali lijepi dio grada gdje ima puno šetača i šetnica je lijepo uređena. To je lijepa gesta za buduće generacije. Lipe će jednog dana pružiti obilne paše pčelarima koji će tu držati pčele, a i hlad šetačima – zadovoljan je Jareš.

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorskoj vjesnika.