Dodijeljene su nagrade “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske”. U Opatiji svoje su mjesto pod sunčanim cvijetom našli i neki kandidati iz naše županije. Zlatna plaketa  za “Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru” pripala je čazmanskom biološkom kupalištu.  Srebrnu povelju u kategoriji “Turistička seljačka gospodarstva” osvojio je OPG Adela Jareš za svoju siranu i sobe na farmi.

Brončanom poveljom u kategoriji “Tradicijska (ruralna) domaćinstva” okitila se kuća za odmor „Chambar“. Općina Zrinski Topolovac dobila je posebno priznanje za očuvanje i uprizorenje legende „Babotučka vojna“ u kategoriji “Ruralno turistički projekti”.

Nominirani su iz Bjelovarsko-bilogorske županije bili i OPG Bačak, pivnica „Zeppelin“ te Etno festival “Bilogoro, u srcu te nosim”. Od ukupno 161 kandidata, nagrađeno ih je 70. Ovogodišnji šampion je Općina Kneževi Vinogradi, pionir ruralnog turizma u Baranji. No, i mi svoga „konja“ za utrku imamo. Već spomenuta kuća za odmor „Chambar“ osvojila je brončanu povelju na ovom prestižnom natjecanju. Njezin vlasnik, Tomislav Smrček, poznatiji među Bjelovarčanima po nadimku Čonč, ugledni lađar, otisnuo se i u turističke vode. Sagradio je dvije drvene kuće na bilogorskim obroncima i prije dvije godine krenuo se baviti ruralnim turizmom. Ovo mu je već treća nagrada.

– Ovu lokaciju odabrao sam zbog mira i udaljenosti od susjeda, pored šume na brijegu i sa svom infrastrukturom. To se i pokazalo kao pun pogodak. Naši gosti su u više od 90 posto slučajeva Nijemci i oni žele svoj mir i da svoje ljubimce mogu šetati po okolnim brežuljcima i šumama – kaže Smrček.

Domaće delicije

Prošle godine u ovo vrijeme kuća je već bila rezervirana cijelo ljeto. Sada nije, a procjene su da je tako za sada jer je njemačko tržište po zimi bilo oprezno zbog rata u Ukrajini i bojazni oko preživljavanja i cijene plina.

– Prve godine smo bili 90 dana puni, prošle 120 i toj se brojci nadamo i ove godine i ne bojimo se da neće biti tako. Unaprijedili smo ponudu jacuzzijem i saunom i nadamo se da će sljedeće zime ponuda uroditi plodom. Računamo na hrvatske goste i vikend turizam, bicikliranje po našem kraju i obilascima vinarija – prenosi Smrček dugoročne planove.

Smrčekovi „Chambar“ ne može se iznajmiti na manje od sedam dana, a u špici sezone dan stoji 170 eura. Najveći rekorderi u duljini boravka su Nizozemci, čak i po četiri tjedna. Smrček im nastoji ugoditi i u domaćim delicijama. No, priznaje taj nam dio turističke ponude šepa.

– Tu se još uvijek trebamo pozicionirati kao destinacija. Mi iznajmljivači se moramo dodatno potruditi. Ja sam taj koji im svaki drugi dan donosi nešto od domaćih proizvoda koje kupujem i od susjeda, ajvar, jaja, špek, kobasice, vina, sirevi. Kada im se nešto svidi dajem im kontakte gdje si mogu još kupiti. Turistička ponuda u našem kraju je siromašna i gosti mi kažu daje teško biti turist u našem kraju, ali to će se s vremenom promijeniti. Krenuli smo s jednom kućom za odmor, ove godine ih je bilo 15. Nagodinu će ih sigurno biti još i više. Što će biti više kuća bit će veća potražnja i to će pokrenuti proizvodnju i kreativnost ljudi da im ponude svoje proizvode. Sada kad se pojavi određeni broj stranih turista, stvorit će se potražnja i ona će rezultirati boljom ponudom – siguran je Smrček.

Sobe na farmi

Na drugom kraju županije nagradom u Opatiji ove se godine okitio i OPG Adela Jareš. Glava obitelji, Vlado Jareš zadovoljan je uspjehom. OPG-e su pokrenuli prije 20 godina i od tada do danas samo su rasli. Sada su nadaleko poznati po svojim vrhunskim mliječnim proizvodima.

RemasterDirector_5122f8b34

– Kćer je završila agroturizam pa smo napravili smještajne kapacitete na OPG-u, kako bi ga upotpunili s pružanjem domaće hrane, uglavnom sira i mliječnih proizvoda. Imamo tri sobe po dva ležaja i dnevnu sobu s kuhinjom gdje si gosti sami ili na njih zahtjev mi pripremamo jelo, uglavnom doručak od domaćih delicija. Imamo 25 muznih krava, prerađujemo između 300 i 400 litara mlijeka, a proizvode prodajemo na lokalnim tržnicama u okruženju. Cilj nam je da što više prodajemo kod kuće, kako bi si smanjili troškove – ispričao je Vlado Jareš.

Tajnom uspjeha drži dobru organizaciju. On je glavni na polju, preradom se uglavnom bave ostali članovi obitelji, a svi rade u staji. – Zadovoljni smo pomoći koju nam pruža Županija. Uvijek nam omoguće štand na proljetnom i jesenskom sajmu u Gudovcu. Prijavljivali smo se i na europske fondove i sve projekte smo već odradili – zadovoljan je Jareš. 

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik