Održan je 15. Sajam vježbeničkih tvrtki kojeg su zajednički organizirale Komercijalna i trgovačka škola te Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar. Na samom početku obratila se ravnateljica KTŠ, Nataša Vibiral koja je pozdravila sve prisutne goste i učenike.

‒ Ovaj sajam je kroz godine doživljavao različite nazive, ali da svaki puta ne mijenjamo natpis, odlučili smo da se zove samo Sajam vježbeničkih tvrtki. Ovo je najveseliji dan u godini, a ove godine su se okupile 34 tvrtke, a u goste su nam došle i tri učeničke zadruge tako da vas je sad 111 učenika plus hostese te učenici na redovnoj nastavi – naglasila je te nabrojala devet gradova čiji su učenici danas bili na Sajmu. To su Koprivnica, Sisak, Požega, Virovitica, Kutina, Zagreb, Daruvar, Đurđevac i Bjelovar. Svaki sajam po nečemu je drugačiji od drugih, a ovoga puta na njemu se našla vježbenička tvrtka iz Tehničke škole Bjelovar. Pojasnila je Vibiral važnost vježbeničkih tvrtki.

‒ Poduzetničke kompetencije jedne su od sedam kompetencija koje bi svaki učenik trebao usvojiti u svom školovanju jer na kraju dana svatko prodaje ili svoje znanje, vrijeme ili vještine i kompetencije. Poduzetnik se može roditi, ali lakše mu je ako ima neke kompetencije i obrazovanje. Obrazovanje za poduzetništvo je jedna od ključnih kompetencija koje ćete dobiti u svojim školama – istaknula je. Dodala je kako joj je drago da je KTŠ domaćin ovog Sajma na kojem se učenicima omogućuje da se susretnu s drugima i šire poznanstva.

Sajam je službeno otvorio Vitomir Tafra koji je istaknuo važnost ovog Sajma.

‒ Mislim da nema ljepše stvari od toga da ste na Sajmu i radite. Zašto? Kolegica je već spomenula nekoliko stvari, da se vidimo, upoznamo, razmijenimo, da uživo doživimo realizaciju onoga što radimo čitave godine ‒ poručio je te dodao kako mu je drago da se uključuje sve više škola ‒ Učenička vježbenička tvrtka, ono što vi radite, je organizacijska firma pomoću kojih se u odvijanju stvarnih poslovnih procesa i simuliranih cirkulacija roba, usluga i novca stječu kompetencije potrebne za samostalno upravljanje malim i srednjim poduzećima ‒ zaključio je Tafra, a Sajam je svečano otvoren tradicionalnom zvonjavom zvona.

Sajam je bio prigoda da se učenici međusobno upoznaju, ali i razmjene iskustva o poslovanju svojih vježbeničkih tvrtki.

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik