Profesionalna sredstva za zaštitu bolja poljoprivrednici će od 23. travnja u poljoapotekama moći kupovati isključivo s potvrdom koja ima barkod.

Te nove potvrde zamijenit će dosadašnje iskaznice kojima se dokazivalo da poljoprivrednik ima završenu adekvatnu edukaciju i položen ispit o sigurnoj uporabi pesticida. Ovu promjenu nalaže novi Zakon o održivoj uporabi pesticida.

– Prošle godine stupio je na snagu novi Zakon o održivoj uporabi pesticida. Tim zakonom uvodi se i uporaba elektroničkih vjerodajnica koje na sebi imaju barkod. Od 23. travnja ove godine moći će se kupovati sredstva za zaštitu bilja u poljoljekarnama isključivo s vjerodajnicama koje imaju barkod, kazala je Vesna Bradić viši stručni savjetnik za zaštitu bilja u Upravi za stručnu podršku u poljoprivredi.

Potvrde moraju imati svi oni koji koriste profesionalna sredstva za zaštitu bilja, bez obzira jesu li upisani u upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

– Važno je reći da od 23. travnja svi oni koji neće imati tu vjerodajnicu, odnosno potvrdu s barkodom neće moći kupovati sredstva za zaštitu bilja, dodala je Bradić.

Svaki poljoprivrednik koji ima pristup u sustav eGrađani i ima važeću potvrdu koja vrijedi i kojom dokazuje da ima završenu adekvatnu edukaciju i položen ispit o sigurnoj uporabi pesticida može istu sam isprintati ili eventualno posjetiti ustanovu gdje su završili izobrazbu i tražiti da im isprintaju vjerodajnicu koja ima barkod.

– Od ove godine Ministarstvo poljoprivrede, odnosno Uprava za stručnu podršku u poljoprivredi vrši izobrazbu profesionalnih korisnika, poljoprivrednika koji trebaju završiti osnovnu odnosno dopunsku izobrazbu, tako da nam se mogu javiti. Ta edukacija za poljoprivrednike je potpuno besplatna, rekla je Bradić.

U slučaju svih eventualnih pitanja poljoprivrednici se mogu obratiti u Upravu za stručnu podršku u poljoprivredi.