Grad Čazma i ove godine financira programe i projekte od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Grada Čazme. Danas su potpisani ugovori s 27 udruga i ovo je nakon potpisivanja ugovora s udrugama iz kulture, sportskim udrugama i vatrogascima, kako je rekao gradonačelnik Pirak, zadnji val potpisivanja ugovora s udrugama ove godine.

– Vrijednost ovih ugovora koje ćemo danas potpisati je 38 tisuća eura, a do sada smo s udrugama u kulturi potpisali ugovore vrijedne 20 tisuća eura, sportskim 80 tisuća eura, dobrovoljna vatrogasna društva 66 tisuća eura. Možemo reći da ove godine izdvajamo oko 200 tisuća eura, rekao je gradonačelnik Dinko Pirak i dodao kako se osim sredstva za udruge o njihovom radu grad brine i kroz osiguravanje prostora za njihov rad.

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak

– Za Dan Grada ćemo ove godine otvoriti zgradu udruga koja će biti dom našim braniteljima, ali će u njoj naći prostor za svoj rad i ostale udruge. Mislim da je dobro da taj prostor bude u potpunosti iskorišten i da ima novi život i novu namjenu, kazao je Pirak.
Jedna od udruga koja je dobila sredstva za svoj rad je Udruga vinogradara i vinara Čazma pred kojom je u subotu organizacija međunarodne izložbe vina „Čazmanski vinokap“ na koju će većinu sredstava koja su dobili i potrošiti, kazao je predsjednik udruge Ivan Katalenić.

– Predstavit ćemo naš grad, naša vina, vinare i vinare iz naše okolice, ali i iz Mađarske i Bosne i Hercegovine. Nadamo se velikom odazivu ljudi jer imamo puno dobrih vina, rakija i likera koje će se moći degustirati, pa ovim putem pozivom sve ove subote na izložbu vina koja će se održati od 15 sati u Multifunkcionalnom centru u Čazmi, kazao je Katalenić.

Predsjednik Matice umirovljenika Čazma Franjo Jagatić i Udruge vinogradara i vinara Čazma Ivan Katalenić

Udruga s najvećim brojem članova u Čazmi je Matica umirovljenika koja ih broji petstotinjak, a i ona je dobila sredstva za svoj rad koja će utrošiti na brojne aktivnosti koje provode.

– Zaista bez pomoći Grada Čazme mislim da ni naša udruga ne bi mogla provoditi puno aktivnosti, a osim toga Grad i Matica su u zajedničkom poslovnom projektu. Prije šest godina uredili smo naš Dom koji imamo najljepši u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od svih umirovljeničkih udruga. Mi ga sada maksimalno koristimo, a pozivam i ostale udruge da koriste taj prostor tako da smo i tu u jednoj poslovnoj suradnji i zahvaljujemo još jednom gradonačelniku i Gradu na svekolikoj pomoći, rekao je predsjednik Matice Franjo Jagatić.

Bez pomoći Grada ni udruga Eko Čazma ne bi mogla organizirati jesenski Eko sajam koji je jedinstven u ovom dijelu Hrvatske.

– I ove godine pokušat ćemo napraviti taj sajam da bude još bolji nego prije, a Gradu uz sredstva koja smo dobili zahvaljujem i na logistici koju dobivamo prilikom njegove organizacije, kazao je Dražen Diktić predsjednik Udruge Eko Čazma.

U ime braniteljskih udruga koja djeluju na području grada na sredstvima se zahvalio Predrag Živković iz Kluba II/105.

Predrag Živković iz Kluba II/105

– Zadnjih godina sve braniteljske udruge rade odličan posao. Okupljamo naše ljude, podsjećamo na naše slavne dane i naša zadaća je da što više potičemo da se oni ne zaborave. Brinemo i o našim braniteljima, ratnim vojnim invalidima koliko je u našoj moći, zaključio je Živković.