Svjetski dan lutkarstva na razini Hrvatske ove se godine održava u Bjelovaru. Tu manifestaciju organizira Svjetska organizacija UNIMA. Anita Malek, lutkarsko dramska pedagoginja pod čijim vodstvom djeca izvode predstavu “Peća i vuk” nam je danas, prilikom šetnje s lutkama, otkrila kako je došlo do toga da upravo Bjelovarsko kazalište bude domaćin ovogodišnjeg Svjetskog dana lutkarstva.

‒ UNIMA je svjetska krovna lutkarska organizacija koja u svakoj zemlji ima svoju podružnicu UNIMA Hrvatske je ove godine odlučila imati sastanak svojih članova i druženje 21. ožujka u Bjelovaru u Bjelovarskom kazalištu, na sam Svjetski dan lutkarstva – istaknula je Malek.

Lutkari u Bjelovaru nisu novost

‒ Već sedam ili osam godina u Bjelovarskom kazalištu smo organizirali lutkarsku amatersku sekciju, okupili smo mlade i djecu. S obzirom da već sedam ili osam godina postojimo i to s predstavama, izradom lutaka, a predstavljamo se i na izložbama lutaka, Maja je odlučila da ove godine pozove UNIMU da se ove godine održi kod nas ‒navela je Malek.

Ispričala nam je smatra li lutkarstvo teškim i kako ga treba predstavljati u javnosti

‒ Kažu da je lutkarstvo zahtjevno, no onaj tko voli lutkarstvo, njemu nije. Zahtjevno je možda u tome što treba lutku izraditi. Način izrade lutaka je uvijek takav da ta lutka mora na sceni funkcionirati. Kažu da smo mi lutkari uvijek na margini, no ja se možda i ne bih složila s time. Možda bi trebalo ovako, šetnjom s lutkama buditi ljubav prema lutkarstvu. Misim da se djeci treba pokazati što je lutkarstvo, trebaju djeca vidjeti što radimo, dolaziti na te predstave. U kazalištu sad imamo i velike lutkarice, već dvije ili tri godine. Mislim da se Bjelovar što se tiče amaterskog lutkarstva kreće u pozitivi, mislim da krećemo prema gore – zaključila je Malek.

Program Svjetskog dana lutkarstva u Bjelovaru

Utorak, 21. ožujka 2023.:

9,00 sati, predstava Kralj lavova

Predstava studenata 3. godine preddiplomskog studija glume i lutkarstva Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, pod mentorstvom izv. prof. Hrvoja Seršića i doc.art. Veronike Hardy Činčurak, (za djecu od 3 do 8 godina).

11,00 sati, predstava Cirkus animus

Predstava studenata 3. godine preddiplomskog studija glume i lutkarstva Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, pod mentorstvom doc.art. Nenada Pavlovića, (za djecu od 12 do 15 godina).

14,00 sati, radionica za učitelje – doc. art. Nenad Pavlović

15,00 sati, radionica za djecu – Goran Smoljanović

17,00 sati, premijera predstave Peća i vuk

Predstava Bjelovarskog kazališta, grupa Lutkar/ići, u suradnji s Glazbenom školom Vatroslava Lisinskog Bjelovar (za djecu od 4 do 8 godina).

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik