Na studijskom odjelu bjelovarske Narodne knjižnice „Petar Preradović“ i dalje je jako aktivno. Naime, sada je održano predavanje pod nazivom „Zdravlje žene nakon 40-te: gubim li razum ili samo hormone“? Održale su ga Alma Bunić – dipl.ing.preh.teh., odnosno specijalist nutricionizma te Marijana Jurković – instruktorica yoge, pilatesa i DNS vježbi.

Predavanje je namijenjeno svim ženama koje su doživjele promjene u svom tijelu nakon 40-te godine života, ali i onima koje su i prije tog razdoblja osjetile neke simptome koji su im se javljali, a karakteristični su za navedeno životno razdoblje.

Gošće bjelovarske knjižnice su govorile o mnogo zanimljivih stvari pa ćemo ih sada iznijeti. Govorilo se kako sve počinje, koji simptomi su najčešći, a koji manje poznati. Također, Bunić i Jurković su, svaka iz svog aspekta, zavidno popunjenoj bjelovarskoj Narodnoj knjižnici ispričale što se sve u ženskom tijelu događa s estrogenom te progesteronom, kako si tom prilikom žene mogu pomoći prehranom, odnosno njenim dodacima, koliko i kako vježbati, ali i koliko je važna mentalna higijena i podrška zajednice.

Dakle, puno toga se moglo saznati na ovom hvale vrijednom te itekako edukativnom predavanju, a sada vam, kao zaključak donosimo ono što je Bunić kazala u mikrofon Super radija.

–Ovo predavanje se odnosi na žensko zdravlje poslije 40-te godine života, a željeli smo ga napraviti iz razloga što se kod žene nakon tog razdoblja javljaju poteškoće na koje možda niti one same nemaju pravi odgovor. Dakle, želja nam je ženama približiti sve nastale promjene i upoznati ih s načinima pomaganja. Nadalje, riječ je o promjenama koje sve nas dočekaju u nekom trenutku života uz naglasak da to ne mora biti samo u 40-tima. Točnije, do tih promjena može doći i ranije, a žene ih mogu osjećati na fizičkom pa i mentalnom nivou. Također, prehrana postaje drugačija i zapravo, mogu si pomoći tako da se na neki način počnu drugačije ponašati prema sebi samima. Pritom se mogu više voljeti, imati bolji ritam življenja, bolje spavati, polako vježbati, paziti na prehranu što znači da ta hrana koju konzumiraju više nije stihijska te da se ne uzima samo ono što se stigne već da se ona uzima smisleno.

Nadalje, kada me pitate kako je došlo do moje suradnje s Marijanom iz Namaste studija yoga reći ću da se mi zapravo poznajemo od djetinjstva te već dugo godina surađujemo. Osobno kod nje držim radionice na temu ženskog zdravlja, a nerijetko i o drugim temama. Stoga smo ovoga puta odlučile napraviti nešto zajedničko što će koristiti cjelokupnom društvu. Isto tako, voljela bih da ovakvom predavanju prisustvuju i muškarci iz jednostavnog razloga što bi time bolje razumjeli što se ženi događa kada ona ne izgleda onako kako oni misle da bi trebala izgledati – iscrpna je bila Bunić.