Na 11. sjednici Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije na Aktualnom satu vijećnica Dubravka Dragašević (Domovinski pokret) postavila je pitanje vezano uz prostor ordinacija obiteljske medicine.

Kako je kazala Dragašević unazad godinu dana u prostorijama opće prakse zabilježen je, nesnosan smrad i to konstantno.

– Smrad je prisutan neovisno o vremenskim uvjetima da bi se moglo reći da je zbog kanalizacije, iako je u jednom trenutku rečeno da je u pitanju kanalizacijska cijev, pa sad ako je, zašto nije ta situacija otklonjena? U ovoj situaciji je upitno, osim o brizi za bolesne pacijente koji dođu po potrebi, a čekaonica je konstantno puna, u kakvim uvjetima rade liječnici i medicinske sestre obiteljske medicine, što oni cijelo vrijeme udišu? Spomenut ću plijesan po zidovima, vlažne zidove iza leđa medicinskih sestara, prostor koji nije obojan, kažu 15-ak godina te metalne klupe namijenjene pacijentima za sjedenje koje su hladne, pa si pacijenti sami nose jastučiće da im nije hladno sjediti. Također imamo saznanja da su prostor obišli s izvođačem mogućih radova prošle godine te da je obećano da će se svi nedostaci budu sanirali, ali po tom pitanju nije napravljeno ništa uz izgovor da novca nema. Pitanje je imate li u skorom, ovogodišnjem planu urediti navedeni prostor, sanirati kvarove ili vam je cilj možda izmjestiti ordinacije izvan prostora Opće bolnice pa neka si liječnici obiteljske medicine, a koji su u najmu i inače ih nema dovoljno s obzirom na potrebe stanovništva, snalaziti gdje će ubuduće raditi, rekla je Dragašević.

Odgovore na pitanja vijećnica je dobila od ravnateljica bolnice Sanele Grbaš Bratković i v.d. ravnatelja Doma zdravlja BBŽ, Josipa Rajkovića.

– Radi se stvarno o puknuću cijevi koje su stare i dotrajale. Znamo svi da su nam zgrade naše bolnice dosta stare tako su i cijevi stare te su one popucale. Te cijevi su sanirane, podijelili smo troškove s Domom zdravlja na pola, u podrumu su zamijenjene te cijevi i sad trenutno nema tog mirisa. Međutim, da bi bio potpuno uklonjen taj kvar, morat ćemo napraviti još jedan zahvat, a to je podizanje pada cijevi prema Franjevačkoj ulici, nema dobrog pada pa kad su veće oborine vraća nam se u kanalizaciji. To je u troškovniku predviđeno, imamo ponudu i radovi će početi što prije, odgovorila je Grbaš Bratković.

– Prošle godine je u planu bilo uređenje unutrašnjeg prostora Doma zdravlja odnosno Opće bolnice gdje se nalaze ordinacije opće medicine, međutim nije bilo dovoljno sredstava jer su porasle cijene svih radova. Ove godine imamo u planu urediti taj prostor zajedno s prostorom dječjeg dispanzera. Radovi iznose 195 tisuća eura, danas smo ujutro imali sastanak s tvrtkom koja će raditi troškovnik tako da će to biti riješeno sljedeće godine. Što se tiče namještaja, uložili smo u ordinacije 110 tisuća kuna gdje je tvrtka Arbor Sirač radila namještaj, a ove klupe u čekaonici će isto ove godine biti riješene, predviđeno je u ugovoru, najavio je Rajković.