Na 11. sjednici Županijske skupštine Bjelovarsko- bilogorske županije jedno od pitanja bilo je i ono vijećnice Bojane Hribljan (Demokrati) oko podizanja plaća županijskim zaposlenicima.

-31. listopada Vlada RH i sindikati javnih i državnih službi potpisali su dodatke kolektivnim ugovorima kojima se regulira povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava. Plaće u javnim i državnim službama povećavale su se za šest posto od prvog listopada i još će dva posto od travnja ove godine. Povećane su i božićnice, regresi i darovi za djecu. Najavljen je i početak pregovora o novom povećanju osnovice ove godine, najkasnije u trećem tjednu rujna. Inflacija od 13,1 posto bila je još u prosincu prošle godine, a dvoznamenkaste brojke inflacije zadržale su se i u prvim mjesecima ove godine. Prema zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi materijalna i sva njihova druga prava određuje župan u dogovoru sa sindikatima. Koliko ste povećali plaće zaposlenicima koji ovise o vašoj odluci i ako niste zašto niste? Jer ako je to učinjeno na nivou države trebalo bi i za lokalne namještenike, kazala je Hribljan.

Odgovor je dobila od župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marka Marušića koji je rekao kako je činjenica da se u protekle dvije godine s krizom koja je donijela inflaciju suočila ne samo Hrvatska već i cijeli svijet.

– Naravno da ovaj inflatorni udar osjećaju i zaposlenici županije i sami znate da su plaće male i to je jedan ozbiljan problem. Mi smo radili neke projekcije ali osobno nisam bio zadovoljan s tim predloženim prijedlogom. U ovom trenutku mi još tražimo najbolji način kako da se oslobodi više sredstava nego što je danas za plaće. Mi ćemo sigurno ići ove godine s izmjenom koeficijenata i s povećanjem plaća ali u ovom trenutku o kojem iznosu to zaista ne mogu reći, odgovorio je Marušić.