Bliži nam se 24. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam koji će se održati zadnjeg vikenda u ožujku, 24. – 26. ožujka. Uoči sajma iskoristili smo priliku razgovarati s direktorom Bjelovarskog sajma Zlatkom Salajem koji je najavio ovu najveću poljoprivrednu sajamsku priredbu u Hrvatskoj.

– Pripreme za Proljetni sajam traju od početka godine, a uz to smo već odradili jedan sajam, pripremamo Proljetni , a već razmišljamo i o Jesenskom. Ovih nekoliko dana prije početka sajma još ima dosta toga za napraviti, a pokušavamo i one posljednje zainteresirane negdje smjestiti, jer nas još uvijek zovu i žele sudjelovati, kazao nam je u uvodu Zlatko Salaj.

Znači da je cijela velika površina sajma popunjena i da se traži mjesto više. To su odlične vijesti!

– Možemo reći da smo nakon onih godina korone kada se nisu održavali sajmovi i kada smo imali velikih problema došli na onaj nivo prije pandemije. Naši izlagači žele doći u onom punom obimu u kakvom su bili prije i ono što je najbitnije za reći, imamo dosta novih izlagača. Javljaju nam se novi izlagači koji dolaze s područja čitave Hrvatske, ali i novi koji dolaze iz nekih drugih država koje još nisu bile sudionici naših sajmova.

Proljetni sajam ima 24 godine dugu tradiciju. Po čemu će se on razlikovati od dosadašnjih sajmova?

– Kada smo s ovim sajmom krenuli prije 24 godine on je bio zamišljen kao sajam ponude, potražnje i kupnje svega onog bitnog za proljetnu sjetvu, no sada se on pretvorio u prvom redu u sajam poljoprivredne mehanizacije i to je najveći dio koji zauzimaju izlagači na našem sajamskom prostoru. Gotovo sve što se može naći na našem tržištu će biti izloženo na Proljetnom bjelovarskom sajmu. Osim toga u sajam smo uvrstili i sajam građevinske i komunalne opreme, sajam opreme za hortikulturu.

Je li uvođenje eura pridonijelo tome da je došlo do povećanog interesa izlagača van Hrvatske?

– Treba reći da je ovo najveća sajamska priredba u Hrvatskoj i da je naš izložbeni prostor koji se nalazi na 10 ha pun i ne vjerujem da će takvih sajmova u Hrvatskoj osim našeg biti. Vjerujem da činjenica da imamo nove izlagače iz Slovačke, Španjolske i nekih drugih zemalja govori da im je olakšalo sudjelovanje to što smo uveli euro početkom godine. Je li to razlog ili nešto drugo, ne mogu sa sigurnošću reći.

Zemlja partner do sada je bila uobičajena stvar za Jesenski sajam, a po prvi put i proljetni sajam će imati zemlju partnera!

– Tako je! To je Sjeverna Makedonija s kojom su pregovori krenuli još prošle godine, a sada je to finalizirano. Oni će doći na sajam, prezentirat će se,  a glavni nositelj izlaganja je Ministarstvo poljoprivrede Sjeverne Makedonije i na njihovom štandu će biti predstavljena njihova poljoprivredna proizvodnja, a predstavit će se i svojim kulturnim programom.

Rekli smo da je onaj glavni dio sajma vezan uz poljoprivrednu mehanizaciju, no bit će tu i stoke, repromaterijala, no i oni koje pretjerano ne zanima poljoprivreda na ovom sajmu bi trebali pronaći nešto za sebe.

– Na sajmu će se moći vidjeti najveći strojevi koji postoje u Hrvatskoj i koji možda još ne postoje, koji će biti po prvi puta prezentirani, ali imamo i izlagače koji će zadovoljiti potrebe posjetitelja koje možda primarno ni ne zanima poljoprivreda. Bit će tu OPG-ovi i jedan dio njihovih proizvoda. Do sada čak nismo jednu halu nikad ni koristili za izlagače,a  tu halu smo sada napunili s izlagačima sa sitnijom robom. Bit će i stoke na sajmu iako je Jesenski sajam onaj na kojem imamo Državnu stočarsku izložbu, ali gotovo svaki proljetni sajam imamo izložbu konja, bit će i nešto goveda te izložba malih životinja.

Važno je napomenuti da nitko neće ostati ni gladan. Kakva će biti gastronomska ponuda na sajmu?

– Imamo raznovrsnu ponudu i imat ćemo možda i nešto više ugostitelja nego do sada, a s obzirom na to da je i prostor više popunjen smatrali smo da je potrebno i to proširiti. Budući da će biti otprilike sedam različitih ugostitelja vjerujem da će biti i raznovrsna gastronomska ponuda.

Kako ste organizirali parking, a kakva će biti cijena ulaznica?

– Prvo bih naše Bjelovarčane zamolio da dođu organiziranim prijevozom koji ćemo organizirati u subotu i nedjelju. Autobusi će voziti s kolodvora i to besplatno tako da molim naše domaće goste da koriste taj javni prijevoz i oslobode mjesto na parkiralištu za neke goste koji dolaze iz daljega. Vodit ćemo brigu da sve funkcionira kako treba. Što se cijene ulaznica tiče, one su ostale 4 i 6 eura. 6 eura je normalna ulaznica, 4 je za studente, umirovljenike, invalide i grupne posjete. Nismo dizali cijene, a samo ću reći da su cijene u našem okruženju za ovaj tip sajma puno više i nigdje nisu ispod 10 eura.

Prošle godine Proljetni sajam nije pratilo povoljno vrijeme, ali posjeta svejedno nije izostala. Ove godine po dugoročnoj prognozi trebale bi biti povoljnije vremenske prilike osobito u subotu. Kakvu posjetu očekujete?

– Prošle godine smo usprkos lošem vremenu imali posjetu oko 20 tisuća. Interesantno je da loše vrijeme nije smetalo posjetiteljima. Mi očekujemo ove godine barem 30-tak tisuća, jer ako imamo veći broj izlagača i veću ponudu onda je za očekivati i veći broj posjetitelja.

Ima li kakvih vijesti o tome tko će sve doći na otvorenje?

– Mi očekujemo da tu bude naše Ministarstvo poljoprivrede i naša ministrica u najmanju ruku i da otvori sajam, a sad hoće li netko doći iz samog vrha Vlade i Sabora to ćemo još vidjeti. Na kraju želim još samo pozvati sve čitatelje da dođu i vide najveću sajamsku manifestaciju u Republici Hrvatskoj 24. – 26. ožujka na sajamskom prostoru u Gudovcu!