Udruga Hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika podružnica Čazma u nedjelju 12. ožujka održala je redovnu godišnju skupštinu. Bila je to prilika da se ponovno okupe branitelji s područja bivše Općine Čazma koji su sudjelovanje u Domovinskom ratu započeli u pričuvnom sastavu policije MUP-a i sudjelovali u obrani Pakraca i Lipika.

Skupštinu je vodio predsjednik Željko Piškorić, dok je izvješća o radu i planove za ovu godinu prezentirao Hrvoje Horvat. Članovi Udruge su u proteklom periodu sudjelovali na obilježavanju svih važnijih obljetnica, kako u gradu i okolici, tako i na području Pakraca i Lipika, a s istom praksom nastavit će se i u ovoj godini. Sve prisutne pozdravio je Miroslav Ivančić predsjednik Udruge Hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika koji je kazao kako je prijateljstvo ono što veže Pakrac, Lipik i Čazmu iz koje su branitelji dali veliki obol u obrani tijekom velikosrpske agresije. Dobru suradnju čazmanskih braniteljskih udruga naglasili su Željko Živoder predsjednik čazmanske HVIDRE i Marijan Ban tajnik Kluba II/105, a sve prisutne pozdravio je i Mladen Marinković predsjednik županijske HVIDRE. Biranim riječima svima se obratio i legendarni zapovjednik pakračke policijske postaje Nikola Ivkanec.

Nikola Ivkanec, zapovjednik pakračke policijske postaje tijekom Domovinskog rata

– Čazma kao jedna mala sredina, koja je imala tu sreću u Domovinskom ratu da nije ni metak opaljen što se tiče obrane u samom gradu, ta mala općina koja je tada pokrivala Čazmu, Štefanje i Ivansku od 16 tisuća stanovnika, u Domovinskom ratu dala je dvije bojne po broju ljudi koje su djelovale u sklopu 105. brigade, te još jednu postrojbu veličine satnije koja je djelovala u sastavu policije. Iz te satnije svaki deveti se nije vratio kući, položio je svoj život u Pakracu, a danas su naši suborci iz Pakraca s nama i to je poveznica i slava za sva vremena, kazao je Ivkanec i dodao – nadam se da generacije koje dolaze neće zaboraviti žrtvu nas i naših suboraca kojih više nema i da će ih se zauvijek sjećati i njihovu žrtvu slaviti, zaključio je Ivkanec.