U završnoj fazi izgradnja Veteranskog centra u Daruvaru

Izgradnja Veteranskog centra u Daruvaru bliži se svome kraju. Ono što je još preostalo za odraditi je uređenje interijera kao i postupak  raspisivanja natječaja za izbor zaposlenika. Prema procjeni investitora  završetak radova očekuje se kroz narednih šest mjeseci.

Veteranski centar kao ustanova socijalno-rehabilitacijskog karaktera omogućit će  sveobuhvatnu skrb na jednom mjestu. U centru će se provoditi programi koji obuhvaćaju rehabilitacijske, rekreacijske, kulturne i društvene aktivnosti prvenstveno namijenjene hrvatskim ratnim vojnim  invalidima.  S kapacitetom od 240 ležajeva računa se kako će na godišnjoj razini kroz njega proći nekoliko tisuća branitelja, što će doprinijeti ekonomskom i turističkom razvoju Grada Daruvar.

Treba napomenuti kako  u Hrvatskoj postoje četiri ovakva centra. Prvi je otvoren u Šibeniku, nakon toga u  Sinju, u Petrinji se otvaranje očekuje kroz dva, a u Daruvaru kroz šest mjeseci.  Za centre je osigurano sveukupno 339 milijuna kuna, od čega je 85 % sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Nakon otvaranja sva četiri centra s ukupno 620 ležaja, godišnje će se potkrijepiti  više od 12 tisuća korisnika višednevnih ili dnevnih programa.

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorskog vjesnika