Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić je jučer, srijeda – 8. ožujka, povodom Međunarodnog Dana žena primio žene dužnosnice u vatrogastvu ovoga podneblja. Prijem se održao u velikoj županijskoj vijećnici, a sve kako bi se vatrogaskinjama zahvalilo na njihovom velikom doprinosu već dugi niz godina u ovom izrazito plemenitom, ali i zahtjevnom poslu. Vatrogaskinje su svojim kućama ponijele crvene ruže i čokolade kojima će se zasladiti, dok su, osim župana te žena zbog kojih se sve ovo i zbilo, događaju prisustvovali i predsjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije – Silvestar Štefović i  Josip Heger – glavni zapovjednik Vatrogasne županijske zajednice. Svi oni su se, kao i predsjednica povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije te sadašnja načelnica općine Zrinski Topolovac – Jasna Mikles Horvat svima prisutnima obratili s nekoliko prigodnih riječi pa sada  pročitajte što su kazali Heger, Horvat i Marušić.

–Drago mi je što smo se svi zajedno okupili na ovom mjestu, a svim našim vatrogaskinjama se zahvaljujem na onom što čine za našu zajednicu pružajući joj svoj veliki doprinos. Vatrogastvo svakim danom sve više napreduje te su u svemu ovome, osim same administracije koja se obavlja važne i obuke mladih za vatrogasna natjecanja. Također, veliki dio žena sudjeluje i na vatrogasnim intervencijama što je za svaku pohvalu, a važno je istaknuti i činjenicu da, od 7100 vatrogasaca koji se nalaze u sustavu „Vatronet“ imamo oko 1400 žena. To je jedan respektabilan broj uz naznaku kako imamo jednu profesionalnu vatrogaskinju, dok je druga još uvijek u procesu, odnosno čeka posao. Dakle, jako mi je drago što se i ženske osobe odlučuju upisati u vatrogasnu školu, što odabiru ovo hvale vrijedno zanimanje i što svi zajedno radimo na tome da se spase ljudski životi te imovina. Primjer tog navoda je olujno nevrijeme koje je prošle godine zahvatilo našu županiju. Tom prilikom ste pokazale jedan svoj ogroman angažman i zajedništvo pa vam se ja još jednom, uz čestitku za vaš dan zahvaljujem na tome – zaključio je Heger.

–Žene su se kroz povijest morale boriti, dokazivati se, a čak su i prosvjedima morale dolaziti do boljih plaća, radnih mjesta pa i boljih uvjeta rada. Ta borba je konstantno prisutna iako, u današnje vrijeme se pokazuje da žene postaju sve važnije u društvu. Nadam se da će se ta važnost nastaviti i u budućnosti te se ovom prilikom zahvaljujem na ovom malom znaku pažnje – kratko je, u ime žena vatrogaskinja poručila Mikles Horvat.  

–Drage vatrogaskinje, najprije vam u ime Bjelovarsko-bilogorske županije i svoje osobno čestitam Dan žena. Također, zahvaljujem vam se na svemu što činite kako biste upotpunile naše živote. 24% žena u vatrogastvu na razini Hrvatske je stvarno jedna respektabilna brojka, a ovdje je riječ o spoju mladosti i iskustva. Veseli me činjenica što se sve više mladih uključuje u ovu plemenitu djelatnost jer ono najvrijednije su ljudski životi, a obzirom na sva vaša odricanja, smatram da vam se još puno puta moramo zahvaliti te vam čestitati na svim vatrogasnim aktivnostima. Njih činite tijekom ono malo slobodnog vremena što imate što je vrijedno svakog divljenja. Rekao bih da su upravo vatrogasci jedan od glavnih oslonaca cjelokupnog društva i da se ne kaže bez razloga da se na muci poznaju junaci. Cijenimo ono što radite i želim vam svako dobro u poslovnom, ali i privatnom životu – rekao je župan Marušić.