Od 11. do 17. ožujka u Hrvatskoj se obilježavaju Dani hrvatskoga jezika, Spomen-tjedan na znamenite dane u kojima se 1967. sastavljala i potpisivala Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga jezika. Obilježavajući dane hrvatskoga jezika, javna i svečana dodjela Nagrade „Dr. Ivan Šreter“, održat će se 11. ožujka u 12 sati u Lipiku u dvorani Quella. Riječ je tradicijskoj dodjeli, o završetku 17. kola natječaja za novu hrvatsku riječ koji provodi časopis Jezik, a moralno i materijalno podupire Zaklada „Dr. Ivana Šreter“ u spomen na hrvatskoga mučenika Ivana Šretera.

Ove se godine prijavio do sada najveći broj predlagatelja novih riječi – 385 osoba predložilo je čak 538 novih riječi. To svjedoči o povećanom zanimanju javnosti za ovaj natječaj, ali i za hrvatski jezik i rječničko blago hrvatskoga jezika. U uži je krug ušlo 15 riječi, abecednim redom:


– bakroza (hepatolentikularna degeneracija ili Wilsonova bolest),

– dimodojavnik (detektor dima),

– izazor (retrovizor),

– javnozborac/javnozborstvo (PR),

– krugotok (kružni tok),

– obrubnik (lajsna),

– odricajnica (disclaimer; izjava o odricanju od odgovornosti),

– otpadalište (odlagalište otpada),

– prestrujnik (strujni adapter),

– pridatak (plug in),

– prijevodnici (titlovi),

– prikaznik (displej),

– šećerice (biljke od kojih se proizvodi šećer),

– zaključaj (lockdown),

– znojilište (sauna)

Među tih 15 riječi i nalaze se i tri koje će biti  nagrađene. Nagrađenicima pripadaju novčane nagrade, od ove godine eurske – 1. nagrada 600 eura, 2. nagrada 400 eura, 3. nagrada 200 eura. Najbolji će dobiti i kipiće akademskog kipara Tonka Fabrisa koji prikazuju Ivana Šretera. Nagrade dodjeljuje Zaklada „Dr. Ivan Šreter“, a diplome časopis Jezik.

Ivan Šreter u Jugoslaviji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog upotrebe riječi “umirovljeni časnik”, a u Domovinskom ratu oteli su ga, mučili i ubili pobunjeni Srbi. Još uvijek se ne zna gdje mu je grob. U spomen na njegovu žrtvu, kroz koju sagledavamo sve hrvatske žrtve i napore za očuvanjem hrvatskoga jezika, nagrada za najbolju novu hrvatsku riječ nosi Šreterovo ime.