Želeći provjeriti kako napreduje sanacija štete prouzročene rujanskim olujnim nevremenom, župan Marko Marušić nakon Čazme posjetio je općinu Berek koja je zasad jedina u kojoj su odštete isplaćene u cijelosti i to u ukupnom iznosu od oko 467 tisuća eura.

– Nastavljamo obilaziti teren jer želimo vidjeti kakve su reakcije ljudi i koji su problemi. Moram pohvaliti Općinu Berek koja je u ovom trenutka jedina općina koja je odradila sve što je bilo potrebno kako bi u cijelosti dobila puni iznos za prijavljene štete – kazao je župan te još jednom zahvalio Vladi RH na odobrenoj pomoći od 5,5 milijuna eura dodajući da će taj iznos biti dostatan za pokrivanje ukupno prijavljene štete i da je to presedan ne samo u BBŽ, nego i u Hrvatskoj.

Zadovoljstvo zbog brze isplate odšteta, ali još više zbog toga što su isplaćene u stopostotnom iznosu iskazao je i načelnik Bereka Mato Tonković.

– Ovo je povijesni događaj. Ja sam 30 godina načelnik i dosad smo imali dosta šteta, ali nikada te štete nisu bile nadoknađene u stopostotnom iznosu i zato hvala našoj Županiji i našoj Vladi koja je osigurala sredstva. A moram zahvaliti i komisiji koja je vrhunski odradila posao – kazao je Tonković.

Jedan od onih kojima je odšteta isplaćena je i Đuro Vadljević iz Ruškovca.

– Podnio sam zahtjev za nadoknadu štete na građevinskom objektu na kojem je stradalo krovište i trebalo je biti kompletno zamijenjeno. Stradalo mi je i oko deset tona žita tako da sam pretrpio veliku štete – kazao je Vadljević potvrđujući da mu je isplaćena odšteta u iznosu od 13.174,32 eura.

Slično je prošao i Milan Jurišić, vlasnik poljoprivrednog gospodarstva iz Bereka.

– Imao sam štete dvjestotinjak tisuća kuna na objektima i uništeni su mi usjevi kukuruza na 45 jutara zemlje. Jako sam zadovoljan što mi je isplaćeno 27.577,59 eura, a što je stopostotni iznos prijavljene štete – kazao je Jurišić.

Izvor: BBŽ.hr