Održana je uvodna konferencija 840.324,68 kuna vrijedne treće faze projekta Zaželi – Uključi se! u Čazmi. U sklopu projekta zaposleno je 17 žena koje pružaju usluge za 150 krajnjih korisnika odnosno starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. Razdoblje provedbe projekta je 8 mjeseci.

– Želio bih zahvaliti svima koji pridonose uspješnom provođenju ovog projekta, partnerima, Gradu Čazmi, Hrvatskom zavodu za socijalni rad Čazma, HZZ-u, Razvojnoj agenciji Čazma, medijima, našim ženama i svima ostalima koji na bilo koji način sudjeluju u ovom hvalevrijednom projektu. Zaposlene žene kod dodijeljenih krajnjih korisnika obavljaju poslove vezane uz održavanje čistoće doma i okućnice, pomažu u pripremi obroka, nabavljaju i dostavljaju namirnice, lijekove i druge kućanske potrepštine, pružaju psihosocijalnu pomoć i podršku kroz razgovor i druženje te obavljaju mnoge druge poslove ovisno o potrebi korisnika. Također, kroz razdoblje provedbe projekta korisnicima je predviđena podjela paketa s osnovnim higijenskim i kućanskim potrepštinama, rekao je voditelj projekta Ivan Tomašević.

Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda, a cilj mu je, kao i u prve dvije faze, omogućiti zapošljavanje žena pripadnica ranjivih skupina s područja Čazme. S provedbom projekta Zaželi – Uključi se! u Čazmi se počelo 2018. godine, a dvadesetak zaposlenih žena brinulo se o dvjestotinjak korisnika.

– Oni zbog kojih jesmo tu to su naši korisnici, naši sugrađani starije životne dobi. Ukupno je bilo obuhvaćeno 200 korisnika kroz sva tri projekta koja smo u gradu provodili. Vrijednost sve tri faze je pet milijuna kuna. Naglasit ću da je ovo vrlo koristan projekt, prije svega za one koji su našli privremeni posao kroz ovaj program. Tu su i prekvalifikacije za nova zanimanja te briga za potrebitim starijim stanovnicima kojih u našim naseljima ima dosta, kazao je gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak i dodao kako Grad skrbi o svim kategorijama društva od onih najmlađih do građana starije životne dobi.

– U proteklom razdoblju uredili smo prostor Doma umirovljenika, a taj prostor trebao bi služiti ne samo članovima Matice umirovljenika, nego sa svojim sadržajima i svim ljudima starije životne dobi. Cilj nam je kroz određene programe taj prostor napuniti s raznim djelatnostima koje će naši građani starije životne dobi moći koristiti. Pripremamo neke nove sadržaje za taj prostor, istaknuo je Pirak.