Mnoštvo ljudi ujutro umjesto kave voli popiti šalicu toploga čaja. Kamilica, zeleni čaj, crni – svaki od njih se razlikuje i ima posebnu metodu pripreme. Primjerice, svaki ima različito vrijeme stajanja prije ispijanja. Također, postoji i puno nedoumica kada je ovaj fini napitak u pitanju, a samo neke od njih su da li šećer kvari ili možda pospješuje njegov ukus i da li treba ostavljati vrećicu čaja u šalici ili ju je bolje izvaditi.

Međutim, tko ga bolje zna pripremiti od Engleza koji dnevno popiju više od 100 milijuna šalica. Jack Mecmulon – član jedne britanske proizvodnje čajeva je otkrio da mnogi ljudi propuštaju jedan ključni dio procesa pravljenja ovog napitka. Riječ je o strpljenju. Dakle, da biste zaista dobili bogatiji ukus, pokrijte ga nekim predmetom poput poklopca ili tanjurića. 

“Ovo zadržava više topline i održava konstantnu temperaturu što omogućava da se listovi čaja razviju i da se oslobode njegove arome”, rekao je Jack dodavši kako poboljšati ukus. Sve što trebate napraviti je da lagano promiješate vrećicu čaja dok stoji.

No, koliko dugo ta vrećica treba stajati?

U cjelini, vrijeme ovisi o vrsti čaja. Pa tako, ako ste ljubitelji crnog čaja Jack predlaže da vrećicu držite četiri minute. U suprotnom, ako je ostavite duže, on bi postao gorak. Također, ukus čaja se svodi na temperaturu vode. Jack je otkrio da je slatka točka kuhanja između 95-98 stupnjeva Celzijusa.

Važna je i vrsta šalice!

Još jedna zanimljivost stiže iz Engleske. Vjerovali ili ne, odabir prave šalice od krucijalnog je značaja za ukus vašeg čaja.

“Odabir prave šalice za održavanje topline i njeno efikasno zadržavanje, a da pritom ne utječe na ukus, ključni je dio pravljenja ukusne šalice čaja”, objasnio je Jack te dodao da su staklo, kineski i običan porculan glatki materijali i neće utjecati na čaj.

Šećer – da ili ne?

Što se tiče stavljanja šećera u čaj – trudite se da ga izbjegavate. Kao odlična zamjena za njega je med. Dodatni i prekomjeran unos šećera može utjecati na dijabetes, pojavu karijesa, ali i viška kilograma.