Održavanje krvnog tlaka u granicama normalnog je od velike važnosti za ljudski život, no to zimi može postati jako težak zadatak. Stoga vas savjetujemo što učiniti da biste se dobro osjećali, odnosno da biste taj zahtjevan zadatak uspješno izvršavali iz dana u dan.  

Vježbanje i raznovrsna prehrana su „ključni igrači“ ove priče o održavanju krvnog tlaka, ali činjenica je da je, kada je hladno izvan vašega doma, teško pronaći motivaciju za provođenje tjelovježbe. Dodatne poteškoće u svemu ovome stvara i bogata „zimska“ trpeza koja sadrži mnogo soli pa i masti. Isto tako, hladno vrijeme sužava krvne žile što samo po sebi povećava krvni tlak, dok srce radi puno napornije u namjeri poboljšati cirkulaciju.

Napomenimo da, ukoliko uzimate terapiju za snižavanje krvnog tlaka, nipošto je nemojte odbaciti. To može biti rizično za vaš život. I sada, pročitajte stavke koje pridonose ublažavanju vašeg visokog krvnog tlaka, odnosno što činiti da on bude normalan.

Doručkujte kašu

Ujutro vas ništa ne može bolje zagrijati od toplog doručka. Predlažemo da pripremite kašu od žitarica koje su bogate magnezijem. Amarant je jedna od njih jer ne samo da sadrži ovaj mineral koji mnogima od nas često nedostaje, već samo jedna njegova kuhana zdjelica osigurava čak 160 miligrama, a to je veliki dio naših dnevnih potreba. Magnezij je važan jer je, prema pisanju internetske stranice „Womans World“,  njegovo povećanje dnevnog unosa kroz ishranu povezano sa smanjenim rizikom od hipertenzije ili visokog krvnog tlaka.

Stiskajte lopticu

Nemate volje presvući se iz džempera u odjeću za vježbanje te potom izaći iz kuće kako biste posjetili fitness centar? Ako je tako donosimo vam dobre vijesti. One glase da ne morate pomicati cijelo tijelo kako biste osjetili prednosti snižavanja krvnog tlaka. Sve što je potrebno je da dok gledate TV, stiskate tenisku lopticu, i to onoliko koliko traju reklame. Nedavna istraživanja su otkrila da izometrijski zahvat rukom poput ovog snižava krvni tlak kod osoba sa hipertenzijom.

Igrajte se sa ljubimcem

Nemojte još odložiti tu tenisku lopticu jer igranje bacanja i hvatanja loptice ili odlazak u brzu šetnju s psom može imati veoma dobar efekt na vaš krvni tlak. Istraživanje iz 2013. pokazalo je da je posjedovanje domaće životinje povezano s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti jer je briga o njima povezana sa zdravim navikama te smanjenim stresom.

Udahnite duboko

Dva puta dnevno odvojite po dvije minute da polako udahnete, a zatim potpuno izbacite zrak. Naučnici s Harvarda kažu da duboko disanje – udisanje nazalno četiri sekunde, a zatim izdisanje još četiri može sniziti krvni tlak stimulirajući dio mozga koji izaziva opuštanje.

Skuhajte šalicu čaja

Ima li što ljepše kada je vani hladno, a vi ispijate šalicu toplog čaja koji vas zagrijava iznutra? Zasigurno nema, ali jeste li znali da pijuckanje tog čaja veoma dobro utječe i na vaš krvni tlak? Istraživanja iz 2019. godine su pokazala da redovna konzumacija čaja – pogotovo zelenog i crnog može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i ima antihipertenzivne efekte. Tome je tako jer se smanjuju upale u žilama te se opuštaju mišići.