Prema nekim istraživanjima, ukoliko svakoga jutra konzumirate kivi, za 15% ćete spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka te nivo triglicerida u krvi. Važno je kazati da ne morate guliti ove smeđe plodove, već ih prerežite napola i potom žličicom izvadite njihov zeleni, mesnati dio. Tako ćete sami sebi stvoriti laganu užinu bogatu vlaknima.

Plodovi kivija se smatraju supervoćem, a treba naglasiti i to kako su prepuni antioksidansa, vitamina C, kalija, folata, polifenola (fenolne kiseline) i već spomenutih vlakana. Također, dobar su izvor vitamina E, a konzumacija kivija poboljšava probavu. Isto tako, kivi posjeduje nekoliko hranjivih proteina, uključujući i one teško probavljive – kazein te natrijev kazeinat (mliječni protein) te protein goveđih mišića za što je zapravo zaslužna glavna komponenta kivija – aktinidin. Riječ je o enzimu koji razrjeđuje proteine u aminokiseline.

Zaključno, nadamo se da smo vam ovim kratkim, zanimljivim tekstom približili blagodati kivija te da će vam ova priča pobuditi želju za njim, odnosno da će se on naći u vašem jelovniku.