Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić i predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Pavec potpisali su Sporazum o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore u 2023. godini ukupne vrijednosti 6.000 eura. Sredstva su bespovratna, a koristit će se, kako je to sporazumom i definirano, za očuvanje i promociju obrtnika s područja BBŽ te razvoj njihove konkurentnosti.

Župan je istaknuo kako je obrtništvo iznimno važno za županiju te mu je drago da su od prošlogodišnjih gotovo 1,8 milijuna kuna bespovratnih pomoći gospodarstvu obrtnici „povukli“ više od trećine iznosa.

– Obrtništvu je pripalo nešto više od 670 tisuća kuna odnosno gotovo 90 tisuća eura pomoći. Drago mi je da je zadržan trend rasta broja obrta. S 1. ožujkom imamo aktivna 1323 obrta što je više nego potkraj 2022. godine kada je aktivno bilo 1316 obrta – kazao je župan dodajući kako zna da u ovim izazovnim vremenima obrtnicima nije lako te se nada nastavku uspješne suradnje.

Predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Pavec posebno je pohvalio novu mjeru koja je lani otvorena prvi put, a riječ je o sufinanciranju nabave rabljenih i novih strojeva. Zahvalio je županu i resornoj pročelnici Martini Posavac Ćurić na razumijevanju za obrtnike. Također je istaknuo važnost zajedničke suradnje u kreiranju mjera kojima se potiče razvoj gospodarstva i obrtništva.

– Time se pokazuje da županija cijeni i vrednuje obrtništvo koje samo po sebi utječe na razvoj cjelokupnog gospodarstva – istaknuo je Pavec i dodao kako na području Bjelovarsko-bilogorske županije 3884 osobe izravno žive od djelatnosti obrta. Također je potvrdio zadržavanje trenda rasta broja obrta jer je, primjerice, u 2022. godini zatvoreno 96 obrta, a ukupno su otvorena 183, što znači, kazao je, da smo u plusu za 87 novootvorenih obrta.

Izvor:bbz.hr