Postoji svakodnevni rizik od sretanja pasa lutalica na ulici. Neki se ponašaju neprijateljski, a kada je tako postaje opasno. Stoga vam donosimo nekoliko preporuka stručnjaka i kinologa kako se zaštiti te spriječiti životinjski ugriz.

Pokušajte očuvati smirenost

Psi, kao i neke druge životinje zaista osjećaju ljudski strah. Naravno, smiriti se, ako je pred vama agresivan pas poprilično je teško. Za početak treba prestati vikati, mahati rukama i pokušavati pobjeći. Ovakve aktivnosti izdat će vaš strah i nervozu, a pas će dobiti direktan signal za napad.

Usporite kretanje

Ako je pas na vašem putu za vrijeme trčanja, odmah smanjite brzinu kretanja. Polako se okrenite u drugu stranu te se nastavite lagano kretati. Pratite psa perifernim vidom. Ispravno bi bilo i da se zaustavite, ostanete nepokretni, odnosno opustite ruke duž tijela. Tako ćete izbjeći pažnju životinje.

Ne gledajte životinju u oči

Direktan kontakt očima s psom može pojačati njegovu agresiju. Takav pogled životinja doživljava kao prijetnju i zbog toga će napasti prva. Psa treba držati u svom vidnom polju, gledajući ga sa strane. Pritom će shvatiti da ne predstavljate prijetnju te će vjerojatno samo proći pored vas.

Odvucite pažnju psu

U takvoj situaciji će pomoći bilo koja stvar koja će se naći pri ruci. Dajte psu vašu cipelu, flašu ili ruskak – sve što on može zagristi. Dok je životinja zauzeta možete se polako udaljiti, izbjegavajući posljedice.

Dajte komandu životinji

Ako pas nastavlja pokazivati agresiju okrenite mu se licem, pri tome nastavljajući gledati malo u stranu. Komandirajte mu da ode. U tom trenutku je važno da vaš glas bude siguran te autoritativan, ali ne smije biti preteći ili vrišteći. Djelotvorne su komande: „Ne!“ i „Nazad!“ – izgovorene sigurnom intonacijom. Nakon što ih pas čuje, on će osjetiti vašu snagu, uplašit će se i skloniti se u stranu.