Nakon što su Općinska vijeća Velika Pisanica i Veliki Grđevac donijele Odluke o zajedničkom obavljanju poslova iz samoupravnog djelokruga putem trgovačkog društva, danas, 3.ožujka, načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali i načelnik Općine Veliki Grđevac Tomislav Pavlečić potpisali su sporazum o provedbi te odluke.

Zajedničko obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga ugovornih strana obavljat će trgovačkog društva VELIKI GRĐEVAC d.o.o., a podrazumijeva poslove održavanje javnih zelenih površina,  održavanje groblja, mrtvačnica unutar groblja i pripadajuće infrastrukture, održavanje građevina, uređaja i predmeta javne namjene, održavanje čistoće javnih površina u ljetnim i zimskim uvjetima , usluge ukopa pokojnika, obavljanje dimnjačarskih poslova kao i obavljanje svih ostalih poslova za koje je uobičajeno da ih obavljaju društva za javno-komunalne poslove.

Ovo je prvi ovakav sporazum o funkcionalnom spajanju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na što su posebno ponosni načelnici Pavlečić i  Pali.

-Danas je jedan poseban dan za općine Velika Pisanica i Veliki Grđevac jer potpisujemo ovaj sporazum. Radi se o konstruktivnom spajanju dvaju poduzeća na području naših lokalnih jedinica. Došli smo na ovu ideju kolega Pali i ja i možda smo prvi u Hrvatskoj koji smo na ovakav način spojili i združili dva trgovačka društva, dva komunalna poduzeća. Kroz neke mjere koje nam pruža naša država, odnosno Ministarstvo financija osigurat ćemo si lakše i bolje poslovanje, kazao je Pavlečić i dodao kako je spajanjem došlo do ušteda jer je smanjeno jedno radno mjesto direktora, računovodstvo i knjigovodstvo.

-Mislim da je inicijativa dobra i nije jedina koju ćemo mi odraditi u sljedeće vrijeme. U planu je još jednu našu ustanovu na ovakav način udružiti, ali o tome ćemo pričati kad dođemo u samo finale planova, najavio je Pavlečić.

Načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali zahvalio je svom kolegi iz Velikog Grđevca što je podržao njegovu ideju. Naglasio je kako će ovaj sporazum pozitivno djelovati na obje općine.

– Vjerujte mi na tržištu rada je sve manje radne snage i mi smo to uvidjeli u našim lokalnim jedinicama i došli na ovu ideju. Tehnički smo odradili niz stvari i ono što je najbitnije, svi naši zaposlenici će prijeći u novo poduzeće u Velikom Grđevcu. Neće biti otpuštanja radne snage, dapače kroz određeno vrijeme zaposlit ćemo i nove ljude na održavanju zelenih površina, rekao je Pali i najavio da će sve poslove koje su do sada obavljala ova dva komunalna poduzeća obavljati zajedničko poduzeće.

– Za dvije lokalne jedinice kao što su Velika Pisanica i Veliki Grđevac jedno komunalno poduzeće je dovoljno, istaknuo je Pali, dok je načelnik Pavlečić bio tajnovit oko toga što je još u planu, načelnik Pali je otkrio i taj podatak.

-U Velikoj Pisanici je počela izgradnja dječjeg vrtića, u Grđevcu postoji dječji vrtić i u planu je izgradnja novoga. U skorašnjem vremenu ćemo i te dvije institucije spojiti u jednu i imati zajedničku priču, kazao je Pali.