U četvrtak 2. ožujka u 17:30h u Školskoj knjižnici Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar otvorena je samostalna izložba „Klinci“ bjelovarske akademske umjetnice Ivane Barišić Tomšić. U prepunoj knjižnici djece, školaraca, kolega, prijatelja, obitelji i znatiželjnih posjetitelja autorica se predstavila selekcijom slika izvedenih u tradicionalnoj tehnici ulja na platnu i crteža u kombiniranoj tehnici. Izložena djela dio su recentnog ciklusa koji umjetnica predano stvara i kontinuirano obogaćuje od 2018. godine do danas bilježeći pritom vlastiti život u kojem ulogu glavnih protagonista preuzimaju njezina djeca.

U programu otvorenja sudjelovale su učenice Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar. Izložbu je predstavila povjesničarka umjetnosti i nezavisna kustosica Sonja Švec Španjol: Kada sumiramo niz malih, naizgled posve običnih, crtica iz života shvatimo da upravo one čine sâm život. Umjetnica neposredno bilježi svakodnevnicu najmilijih kroz svoj životni poziv – slikarstvo. Obiteljski i umjetnički život se pritom sve više isprepliću i u konačnici postaju jedno: život kao inspiracija za slikarstvo, a slikarstvo medij za bilježenje života. Prezentacijom ciklusa „Klinci“ Ivana Barišić Tomšić podijelila je s nama intimu vlastitog života na nevjerojatno topao, srdačan i neposredan način ukazujući pritom na ono najvažnije – neponovljive trenutke kojima svjedočimo i koje provodimo sa svojom obitelji i najdražim ljudima, a koje nikada ne bismo trebali uzimati zdravo za gotovo, jer upravo su ti trenuci ono što će nas sasvim spontano i nesvjesno formirati u ono što smo danas. – rekla je kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.

Knjižničarka Tatjana Kreštan istaknula je kako u Školskoj knjižnici njeguju običaj predstavljanja zavičajnih umjetnica i umjetnika i kako im je iznimno drago što imaju priliku po treći put surađivati s Ivanom Barišić Tomšić te predstaviti njezin recentni ciklus „Klinci“.

Izložbu je otvorila ravnateljica Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar Nataša Vibiral istaknuvši kako joj je ovo najdraži ciklus akademske umjetnice Ivane Barišić Tomšić te je ujedno pozvala javnost da posjete izložbu sve do kraja ožujka. Umjetnica Ivana Barišić Tomšić zahvalila se svima na dolasku i podršci njezinom radu i istaknula nadu da će ih njezina izložba podsjetiti na lijepe trenutke iz vlastitog djetinjstva.