13.7 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023
spot_img

Povijest, ali i budućnost mobilnih uređaja

Nove vijesti

„Otac mobitela“ po imenu Martin Cooper je iznio tezu u kojoj navodi da će buduće generacije imati ugrađene mobitele ispod kože na ušima, a neće ih čak biti potrebno niti puniti jer je naše tijelo „savršeni punjač“ zahvaljujući unosu hrane koja stvara energiju. To je kazao na Mobile World Congressu u Barceloni, a upravo je Cooper izumitelj prvoga mobitela na svijetu, sada već daleke 1973. godine. Stoga je upravo to razlog njegovoga nadimka „Otac mobitela“.

Njegova je vizija nove faze čovječanstva ta da su naša tijela nadograđena mikročipovima i senzorima. Nadalje, nekoliko startupova poput Neuralinka Elona Muska već razvija tehnologije koje ljudski mozak nastoje povezati s računalom, a Cooper je mišljenja da pametni telefon kakvoga danas rabimo nije ergonomičan te da su potrebna inovativna rješenja koja bi više bila prilagođena čovjeku. „Otac mobitela“ je istaknuo kako je velik problem današnjice privatnost i ovisnost o društvenim mrežama, no o budućem razdoblju govori optimistično.

–Najbolji tehnološki dani su tek pred nama, posebice u kontekstu obrazovanja te zdravstvene skrbi. Ljudima je sada bolje, žive duže. Imamo uspona i padova, ali generalno gledano, čovječanstvo napreduje – poručuje Cooper.  

Izumitelj prvog mobitela – Motorole DynaTac 8000X je dobio nagradu za životno djelo, i to povodom 50. obljetnice prvog telefonskog poziva koji je uspostavljen navedenim uređajem na Šestoj aveniji u New Yorku. Taj poziv je bio upućen njegovom glavnom konkurentu, šefu AT&T-ja – Joelu S. Engelu.

I sada, zaključno recimo da Cooper kaže kako su tada očekivanja bila da će jednog dana svi imati mobitele, ali da nitko nije niti pomišljao kako će ovi uređaji postati mala prijenosna računala. Danas 2/3 ljudi na svijetu posjeduje barem jedan mobitel, a on je postao čovjekov produžetak.  

Izvor: T-portal

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika