Foto/01 portal.hr

Pod predsjedanjem predsjednika Damir Horvatića u dubravskom je restoranu Sablić utorak je održana godišnja skupština Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i grada Zagreb (ZG SIM) kojoj se odazvalo 67 uzgajivača, te predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Zagrebačke županije, Grada Vrbovca, općina Dubrava, Gradec, Križ i Farkaševac i poslovni partneri.

Horvatić je u kratkim crtama podnio izvješća o prošlogodišnjim aktivnostima Saveza koji danas broji 148 članova koki drže 3.200 krava te još 7,5 tisuća junadi u tovu. Jedna od značajnijih aktivnosti je i promet (trgovina) stokom preko Saveza koji posljednjih pet godina ima i status proizvođačke organizacije. Za taj dio posla zadužen je stručni suradnik Nikola Kostiha.

-Lani je preko našeg udruženja utrženo ukupno 1.334 grla u vrijednosti od gotovo 14 milijuna kuna- istaknuo je Kostiha te dodao kako su uspjeli prodati i 192 junice, 18 bikova za prirodni pripust, 20 grla krava za rasplod, 24 grla ženske teladi za daljnji uzgoj.

Također je podsjetio kako su „top tri“ proizvođača koji su prodavali preko saveza OPG Nikola Benc iz Dropčevca, OPG Zouhar Željko iz Zgališća i OPG Emina Burek iz Dubrave.
Savez intenzivno radi na genotipizaciji što je bez sumnje velik iskorak u uzgojnom radu, o čemu je više govorio Damir Pejaković iz Savjetodavne službe.

Foto/01 portal

–Krenuli smo prije 15-tak godina, intenzivno se time bavimo posljednjih sedam godina. Broj muških potomaka koje testiramo godišnje pomalo raste i sada smo došli na nekih 50-60 grla. Zadnje tri godine smo testirali preko 100 životinja, a dobili smo – nažalost – samo jednog bika. Kriteriji su izuzetno visoki i takvi trebaju biti. Ova je godina prekretnica za naš uzgoj, jer smo na pragu potpisivanja ulaska Hrvatske u zajednički njemačko-austrijsko-češki sustav, kojem teže mnoge zemlje, pa i mi. Vjerujemo da će to biti i službeno objavljeno na godišnjoj skupštini našeg središnjeg saveza– naglasio je Pejaković i dodao kako je sada fokus na genotipizaciji ženskih grla.

–Zahvaljujući projektu koji je Zagrebačka županija sufinancirala s 80 posto, lani smo genotipizirali smo 619 ženskih životinja. U ovoj godini nastavljamo dalje, osigurana su dvostruko veća sredstva iz Županije i nadamo se da ćemo premašiti lanjsku brojku. Neki dan smo poslali 155 novih uzoraka- istaknuo je Pejaković.

Proteklu godinu u radu Saveza obilježile su i brojne aktivnosti na realizaciji dugoočekivanog projekta izgradnje Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava.

–Zemljište smo riješili koje nam je još trebalo da bi mogli graditi, općinski prostorni plan je riješen. Pozivam sada i institucije koje su nam dale obećanje da ćemo to izgraditi, bitno je da se riješi, da naši mladi ljudi imaju perspektivu i da stočarstvo na širem području opstane– poručio je predsjednik Horvatić.

U planu rada za ovu godinu najavljeno je održavanje 1. Stočarskog sajma u Dubravi, regionalnog sajma prodajnog karaktera sa svim vrstama stoke. U sklopu sajma planirana je organizacija Revije mladih uzgajivača tzv. Bambino kupa. Prvi sajam trebao bi se održati u lipnju za vrijeme održavanja Dana općine Dubrava.

Predsjednik Damir Horvatić uručio je priznanja vrhunskim uzgajivačima s područja Zagrebačke županije koji su obilježili uzgoj simentalca proteklih desetljeća. Naklon do poda ide obiteljima Jambrišak, Prekomorec, Mužinić, Hajdina, Jurkas, Baršić, Horvatić, Sikora, Panić, Šobak, Škrivanek, Špišić, Pandek, Vučinovec, Jurkas i Burek.

Izvor: 01portal.hr