U ŽK Bjelovar, 28. veljače 2023. g.  održana je Proširena sjednica Gospodarskog vijeća ŽK Bjelovar na kojoj su osim članova vijeća sudjelovali i predstavnici Županije i gradova te Obrtničke komore Bjelovar.

Na sjednici je Martina Topalović, predstojnica Područnog ureda Bjelovar HZZ-a prisutnima predstavila trenutno stanje na tržištu rada u Županiji, naglasivši da je procijenjena prosječna godišnja stopa registrirane nezaposlenosti 2022. godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji iznosila 9,7 %, što je smanjenje za 0,8 postotna boda u odnosu na prosjek 2021. godine (10,5 %), dok je stopa registrirane  za RH iznosila  6,7%. U odnosu na vrlo aktualnu problematiku nedostatne radne snage i uvoza iste iz trećih zemalja je istaknula da HZZ izdaje mišljenja za dozvolu za boravak i rad stranih radnika  te da je u 2022. godini prema HZZ-u podneseno 850 zahtjeva za izdavanje dozvola za boravak i rad u BBŽ, a od toga je HZZ izdao 734 ili 86,4% pozitivnih mišljenja. Najviše radnika dolazi iz BIH, Nepala i Srbije, dok  su najčešća zanimanja za koje se traži radna snaga instalater grijanja, tesar, zidar i radnik visokogradnje.

Dr.sc. Zvonimir Savić, posebni savjetnik premijera za ekonomska pitanja, on-line putem je održao prezentaciju o postupku uvođenja eura u RH i učincima uvođenja istog te je naglasio da je uvođenja eura kao službene valute bio dugotrajan i zahtijevao je niz reformskih aktivnosti kao preduvjet da se uopće može i postaviti zahtjev za ulazak u euro područje  te je RH sve uspješno ispunila. No, istaknuo je da je i prije uvođenja eura kao službene valute, 3/4 oročene štednje i depozita bilo u eurima, gotovo polovina bankarskih plasmana je bilo u eurima te je polovina kredita bilo s valutom klauzulom u eurima,  2/3 turista je dolazilo iz eurozone, a 53% robnog izvoza bilo je u zemlje s eurom kao službenom valutom.

Nakon održanih prezentacija, gospodarstvenici su  zaključili da su  trenutno najveći izazovi  s kojima se susreću nestabilno tržište i visoka cijena energenata  te i nedostatna  i nekvalificirana radna snaga.